Regio

Politie hield rekening met meer blokkades rondom Sinterklaasintocht

18-11-2017 15:34

De politie verwachtte dat er nog meer blokkades zouden worden opgeworpen op de snelweg naar Dokkum, waar actievoerders eerder op de dag werden tegengehouden. Ook waren er signalen dat er in de Friese stad mensen waren die contact hadden met de blokkeerders, zei burgemeester Marga Waanders na afloop van de landelijke Sinterklaasintocht. Daardoor was er volgens haar vrees voor ‘ernstige wanordelijkheden’ en kon de gemeente niet anders dan de vooraf geplande demonstratie tegen Zwarte Piet verbieden. Waanders zei blij te zijn dat er bij de blokkade op de snelweg niemand gewond is geraakt. De actie leidde namelijk tot enkele aanrijdingen.

Voorstanders die snelweg blokkeerden mogelijk vervolgd

De voorstanders van Zwarte Piet die zaterdagochtend de A7 bij Joure hebben geblokkeerd, worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd. De politie hield tijdens de opheffing van de blokkade geen mensen aan omdat ze voorrang wilde geven aan het weer vrijmaken van de weg. Maar er zijn wel namen genoteerd van de mensen die meededen aan de blokkades. “In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of het een strafrechtelijk vervolg zal krijgen”, aldus de politie.

Het idee om de demonstranten tegen te houden, werd deze week al onder voorstanders van Zwarte Piet via Facebook gecommuniceerd als Project P. Nadat de politie ze erop had gewezen dat dit niet mag, hadden ze volgens de burgemeester aangegeven ervan af te zien. Met de blokkade werden twee bussen van de actiegroep Kick Out Zwate Piet tegengehouden. Ze waren op weg naar de intocht in Dokkum om te demonstreren.

‘Jammer dat demonstratie niet kon doorgaan’

Waanders noemde het jammer dat de demonstratie niet kon doorgaan. “Dat recht hebben ze en we hebben er alles aan gedaan om dat toe te kennen. We hadden in goed overleg een plek ingericht, ook voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. Maar we moeten ook hun veiligheid bewaken.”

Enkele groepjes betogers waren op eigen gelegenheid naar de stad gekomen. Ook zij mochten tot hun grote ongenoegen niet demonstreren. Volgens de burgemeester hadden zij, net als de actievoerders in de bussen, vooraf een aanvraag moeten doen om hun stem te laten horen. Naar de intocht kwamen zo’n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000. De burgemeester vermoedt dat het slechte weer daarvan de oorzaak is. Ze kijkt terug op een ‘geweldig feest’.

ANP