Regio

OM eist slechts zes maanden cel tegen wegmoordenaar Pamela H. die Whatsappte tijdens rijden

09-11-2017 12:50

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging geëist tegen de 26-jarige Pamela H. uit Den Burg. De Texelse veroorzaakte vorig jaar maart met haar auto een ongeval, waardoor een 21-jarige vrouw uit Geldrop om het leven kwam.

Volgens de officier van justitie heeft H. de bewuste avond op de onverlichte weg al rijdende WhatsApp-berichten vanaf haar mobiele telefoon verstuurd en heeft ze het slachtoffer, dat op de weg fietste met een vriendin, daardoor niet op tijd gezien. “Ze is zeer onvoorzichtig en onoplettend geweest”, aldus de aanklager. ,,Daarmee heeft ze onvoorstelbaar leed veroorzaakt.”

Hij eiste in juli van dit jaar al een identieke straf tegen de Texelse. Maar omdat de vrouw verklaarde vlak voor het ongeval langs de weg te zijn gestopt om een appje te kunnen versturen en er tussen dat berichtje en haar alarmtelefoontje naar 112 na het ongeval precies 97 seconden zaten, gaf de rechtbank toen in een tussenvonnis opdracht dat scenario nader te onderzoeken.

Hoewel een reconstructie heeft uitgewezen dat alles zich in die korte periode kan hebben afgespeeld, sprak de aanklager van “theoretische haalbaarheid zonder overtuigende bewijswaarde”. Hij benadrukte dat beide fietsen werkende verlichting hadden en dat de remsporen pas begonnen voorbij de plaats van de aanrijding. De verklaring van de Texelse vond hij “niet geloofwaardig. Ze is niet gestopt, maar heeft de verleiding niet kunnen weerstaan achter het stuur toch berichten te gaan versturen.”

De aanklager laakte ook de proceshouding van H., die zich steeds weinig wist te herinneren van de bewuste avond, maar wel met zekerheid kon aangeven dat ze was gestopt om een berichtje te versturen. ,,Deze verdachte is niet eerlijk en draait om haar verantwoordelijkheden heen”, zei hij.

De advocaat van H. vroeg vrijspraak. Volgens hem blijkt uit niets dat zijn cliënt onwaarheden heeft verkondigd en baseert het OM zich op aannames in plaats van bewijzen.

De uitspraak is 23 november.

Anp