Regio

NS plaatst betonblokken voor Amsterdam CS

27-10-2017 15:09

Betonblokken op Amsterdam Centraal moeten voorkomen dat auto’s de stationshal kunnen binnenrijden. Deze week zijn de obstakels bij de ingangen aan de IJ-zijde van het stationsgebouw geplaatst. Een woordvoerder van de NS bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.

‘Geen actuele aanleiding’

Volgens de NS-woordvoerder is er geen actuele aanleiding voor het treffen van de veiligheidsmaatregelen bij de ingangen aan de De Ruijterkade, waar de nieuwe winkels en restaurants zich bevinden. Hij zegt dat de Nederlandse Spoorwegen voortdurend nadenken over de vraag hoe het veiliger en aangenamer kan op het station.

Elders in de stad doet de gemeente onderzoek naar eventuele extra maatregelen om drukke plekken in de stad te beveiligen tegen terroristen die met een auto een aanslag willen plegen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de inritten van de Kalverstraat. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Begin november terreuroefening in de hoofdstad

Donderdag werd bekend dat op woensdag 8 en donderdag 9 november op verschillende plekken in Amsterdam diverse diensten oefenen hoe ze moeten handelen bij een terroristische aanslag. Hierbij zijn de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie betrokken.

De oefening vindt plaats bij restaurant Haddock in Amsterdam-Oost en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein. Figuranten doen mee en er wordt gebruikgemaakt van oefenmunitie. Ook de crisisorganisatie in het stadhuis en het hoofdbureau van politie zijn vertegenwoordigd.

Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reƫel. Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor.

ANP