TPOok!

 
avatar
   
Regio

Directeur Stedelijk Museum stapt op na onthulling belangenverstrengeling

Runt naast haar baan 'kunstadviesbureau'

Beatrix Ruf vertrekt als artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Volgens het FD is dat besluit maandagavond gevallen tijdens een vergadering van de raad van toezicht van het museum. De positie van Ruf kwam ter discussie te staan toen vorige week bekend werd dat ze naast haar baan een goedlopend kunstadviesbureau runt.

De Duitse Ruf (57) leidt het Stedelijk Museum sinds 2014. Bij haar aanstelling was afgesproken dat haar nevenfuncties hiermee niet mochten botsen. Bij het Stedelijk krijgt ze betaald volgens de Wet normering topinkomens (maximaal 181.000 euro).

Naast haar baan blijkt ze ook directeur van het bedrijf Currenmatters. In 2015 maakte ze ruim 437.000 euro winst, onthulde NRC Handelsblad. Ook adviseerde ze in die functie bruikleengevers van het museum

In het jaarverslag van 2016 meldt Ruf twintig nevenfuncties, maar de naam van haar adviesbedrijf ontbreekt.

De Duitse Ruf (1960) werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de top honderd. Voor de Kunsthalle Zürich nam ze het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingstraject.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.