Regio

20 jaar gevangenisstraf voor ‘brute en koelbloedige’ moord op vader

14-09-2017 14:48

De 41-jarige Sander H. heeft twintig jaar celstraf gekregen vanwege de moord op zijn vader en het dumpen van het lijk in de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De 67-jarige man werd in mei vorig jaar met een hard voorwerp tegen het hoofd geslagen. Zijn dubbelgevouwen lijk was verpakt in een deken, dekbedovertrek en een vuilniszak. Met spanbanden en tape was het op een steekkarretje gebonden en in het water achtergelaten. Na enkele weken van vermissing, werd het lijk door een voorbijganger gevonden.

H. zelf ontkent dat hij de moord pleegde. Maar de rechtbank vindt het misdrijf bewezen en denkt dat hij zijn vader om zijn geld heeft vermoord. De rechtbank noemde de moord ‘bruut en koelbloedig’ en de manier waarop H. met het lijk omging ‘mensonterend’.

H. verbleef na de verdwijning in het huis van zijn vader. Hij was aan lager wal geraakt, maar loste sindsdien ineens schulden contant af. De politie vond in de woning een leeg chequemapje met ‘10.000 euro’ erop geschreven. Ook de kluis was leeg. H. deed zich voor als zijn vader toen hij de bank belde voor een nieuwe pas en pincode, die hij uiteindelijk gebruikte. Op H.’s computer stonden zoekopdrachten waardoor het leek of hij de Mercedes en het huis van zijn vader wilde verkopen.

Enkele maanden geleden werd een anonieme brief bij het Eindhovens Dagblad bezorgd. Daarin stond dat de vader van H. door twee criminelen uit het raam zou zijn geduwd. Justitie deed die brief af als ‘desinformatie’. De rechtbank deed er ook niets mee.

ANP