Utrechtse moskee kreeg inderdaad geld van organisatie op terrorismelijst

05-09-2017 10:27

Uit overzichten van geldstromen die door Koeweit met het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gedeeld blijkt dat de Utrechtse moskee AlFitrah wel degelijk donaties kreeg van een omstreden organisatie. Dat meldt NRC vandaag. Bij de omstreden moskee in Utrecht werd al eerder een inval gedaan door de FIOD. Minister Lodewijk Asscher kondigde toen aan dat er was afgesproken dan ‘de stichting opener en transparanter zal zijn over haar werkwijze en financiering’.

Ook toen al bestonden er vermoedens dat de voor de moskee verantwoordelijke stichting geld had gekregen van een omstreden organisatie uit Koeweit. Het bestuur ontkende echter dat er geld afkomstig was van de Koeweitse organisatie Revival of Islamic Heritage Society, die op de Amerikaanse terrorismelijst staat. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën ondersteunt deze instelling terreurorganisatie al-Qaeda en aanverwante terreurgroepen.

Opsporingsdiensten

Een bron die de informatie vanuit Koeweit in heeft gezien weet nu echter te melden dat die organisatie wel geld heeft gestort. De veronderstelde terreurfinancier heeft volgens het materiaal in 2012 een nieuw moskeegebouw voor AlFitrah betaald. De Tweede Kamer is al vertrouwelijk geïnformeerd over de geldstromen, verschillende opsporingsdiensten zouden al met de zaak bezig zijn.

De salafistische moskee weigerde eerder ook mee te werken aan een nieuw onderzoek van de gemeente Utrecht. Die wilde weten of AlFitrah integratie van kinderen tegenwerkt. Dit was eerder onderzocht en volgens de moskee was daarna beloofd dat er geen tweede onderzoek zou komen. Het bestuur riep daarop scholen en sportclubs op om niet mee te werken aan een nieuw onderzoek.

Titelfoto: De FIOD doet een Inval bij de moskee Al Fitrah in Utrecht