Inferno legt kerk in Rotterdamse wijk Heijplaat in de as

07-08-2017 09:02

Een brand heeft de afgelopen nacht een kerk in de Rotterdamse wijk Heijplaat in de as gelegd. Het gaat om een leegstaande kerk in de bijzonder opgebouwde wijk. Er zijn bij de grote uitslaande brand geen slachtoffers gevallen, zo meldt de brandweer.

Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) en opgezet als tuindorp. Over de lengte van de centrale straat liggen drie kerken in elkaars verlengde. De brandweer rukte met groot materieel uit voor de uitslaande brand in een van die kerken, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

De brand in de Julianakerk was rond 01.30 uur nagenoeg uit. Er dreigt instortingsgevaar en er komt een kraan om de nog staande muren van de kerk om te trekken. Of de kerktoren wel kan blijven staan, wordt onderzocht.

Nader onderzoek

Door de houten vloeren en balken sloeg het vuur snel om zich heen. De spits van de kerktoren stortte door de brand in. Omdat de muren van het gebouw dreigden in te storten, moesten zo’n veertig omwonenden hun huis verlaten. Ze zijn opgevangen in een wijkgebouw en kunnen terugkeren als het instortingsgevaar is geweken.

De brand en rook was in de wijde omgeving te zien. De rook trok richting het centrum van de stad. Uit de omgeving kwamen veel meldingen binnen van mensen die last hadden van de rook. Er is een NL-Alert verstuurd in de buurt en de brandweer raadde aan ramen en deuren gesloten te houden.

Mogelijk is de brand ontstaan in het orgel, maar nadere onderzoek moet uitsluitsel geven.

Melding kerk in brand op Heijplaat. #politiecharlois #politierotterdamzuid #brandweer #heijplaatrotterdam #heijplaat #kerk

A post shared by Politie Charlois (@politie_charlois) on

(ANP/TPO)