Regio

Lekkage van waterstoffluoride bij Shell Pernis gedicht

01-08-2017 09:46

De lekkage van waterstoffluoride bij Shell Pernis in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag rond 0.30 uur gedicht, meldt Shell. De stof is binnen het Shell-terrein gebleven. Personeel van de oliemaatschappij heeft samen met de hulpdiensten, na identificatie van het probleem, het lek gedicht, aldus een woordvoerder.

Fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond zijn 29 klachten binnengekomen over stank, vooral uit Hoogvliet.

Problemen

Hoewel het lek gedicht is, is de brandweer nog wel aanwezig. De vrijgekomen ‘wolk’ is neergeslagen met waterstralen, om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden, aldus de veiligheidsregio. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat er problemen zijn. Zaterdagavond ontstond brand in een schakelstation op het Shell Pernis-terrein. “Wij betreuren het dat we opnieuw voor overlast en onrust hebben gezorgd in de omgeving van onze raffinaderij”.

De stof kwam maandagavond met het spoelen van de leidingen vrij. Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met de brand bij Shell zaterdagavond.

(ANP)