TPOok!

 
avatar
   
Regio

Eberhard van der Laan noemt racisme bij Amsterdamse brandweer ‘zorgwekkend’

Uitspraak rechter over brandweerman wordt 'gevierd als een succes en overwinning'

Ondanks inspanningen van de korpsleiding leeft er nog altijd racisme binnen de Amsterdamse brandweer. Dat komt naar voren uit een brief die burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij spreekt van een ‘zorgwekkende’ zaak.

In de brief wordt stilgestaan bij het ontslag van een brandweerman die zich ‘stelselmatig schuldig heeft gemaakt aan discriminerende en racistische gedragingen tegenover collega’s en burgers’. De man tekende daartegen protest aan bij de rechter en kreeg grotendeels gelijk, omdat de vorige korpsleiding nooit tegen hem heeft opgetreden. De uitspraak ‘wordt door sommigen binnen de brandweerorganisatie gevierd als een succes en een overwinning op de korpsleiding’, constateert het college ‘met ontsteltenis’.

Verder worden collega’s die zich tegen de racistische brandwacht hadden uitgesproken, geïntimideerd en genegeerd, aldus de brief. De ondernemingsraad heeft zich nog niet tegen dit gedrag uitgesproken. De burgemeester noemt een en ander ‘volstrekt onacceptabel’ en ziet reden om ‘nog fanatieker’ achter de gedragscultuur binnen de brandweer heen te zitten.

In het najaar wordt het definitieve rapport over de veranderingen bij de Amsterdamse brandweer verwacht.

Lees ook

Amsterdamse brandweer in ongelijk gesteld over strafontslag om vermeende discriminatie

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.