Regio

Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit vervolgd voor verduistering

13-06-2017 15:42

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit wordt strafrechtelijk vervolgd voor verduistering. De man zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. Hij nam familieleden en vrienden hier mee naartoe.

Na bestudering van het dossier is het Openbaar Ministerie (OM) van oordeel dat de 64-jarige politieman een strafbaar feit heeft gepleegd, maakte het OM dinsdag bekend. “Het OM wil hem daarvoor strafrechtelijk vervolgen, maar dit besluit is nog niet definitief”, staat in een toelichting. De politie laat weten een oriĆ«nterend onderzoek te doen om te bepalen of politiemedewerkers interne regels hebben overtreden.

Een jaar geleden deed de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg aangifte tegen de commissaris. Smit is gedurende het strafrechtelijke onderzoek buiten functie gesteld en inmiddels ook geschorst, meldt de politie. “De bevindingen van het OM doen de politie weliswaar vermoeden dat de commissaris ook interne regels heeft overtreden, maar over disciplinaire vervolgstappen kan pas worden besloten als het dossier in bezit van de politie is.”

Dat is nu nog niet het geval.

Anp