Actiegroep roept op naar Rotterdamse hoorzitting massa-arrestatie Zwarte Piet-demonstratie te komen

12-06-2017 22:54

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept sympathisanten op naar de openbare Rotterdamse hoorzitting over de massa-arrestatie bij de Sinterklaasintocht te komen. De actiegroep hoopt naar eigen zeggen “met zoveel mogelijk mensen een statement te maken”. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft tegenover AD / Rotterdams Dagblad verklaard dat belangstellenden zich eerst moeten aanmelden.

De hoorzitting is net stadhuis van Rotterdam is aanstaande vrijdag 16 juni. KOZP laakt het optreden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De burgervader heeft volgens hen “door middel van een demonstratieverbod de grondrechten van honderden burgers geschonden”.

Arrestatie actievoerders

Op 12 november werden er vorig jaar bijna 200 mensen door de politie gearresteerd in Rotterdam, deze actievoerders wilden naar eigen zeggen doorreizen naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. In het Zuid-Hollandse Maassluis waren toen ook al honderden politiemensen op de been.

Actiegroep KOZP maakt bezwaar tegen de arrestatie die zij onrechtmatig noemen. Er werden volgens hen bij de arrestatie ook mensen mishandeld. De groep maakte bezwaar tegen het demonstratieverbod dat burgemeester Aboutaleb uitriep. Men wil dan ook met zoveel mogelijk mensen bij de hoorzitting aanwezig zijn.

Na de arrestaties riepen de Rotterdamse fracties van PvdA, GroenLinks, de SP al samen met de Rotterdamse partij NIDA op tot een onderzoek en een hoorzitting. Zij vonden dat Aboutaleb onvoldoende zijn best had gedaan een manier te vinden de demonstratie toch doorgang te laten vinden.