Regio

Tsunami van ramadan-terreur overspoelt steden, gemeenten staan machteloos

02-06-2017 09:05

Gemeenten staan goeddeels machteloos tegen , ramadanvandalen’. Verschillende steden namen voorafgaand aan de vastenmaand maatregelen, maar toch gaat het mis. “Veel kan je niet doen. Behalve de pakkans vergroten”, zegt Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid in De Telegraaf.

In Hilversum en Haarlem werden afgelopen week auto’s en bushokjes vernield. Omwonenden klagen over herrie en het afsteken van zwaar vuurwerk. Niemand is opgepakt.

Terwijl de politie de recente vernielingen in Haarlem en Hilversum niet wil koppelen aan de ramadan, denken de inwoners van deze steden er heel anders over.

Zelfs in de moskee van het Haarlemse Schalkwijk maken ze inmiddels de koppeling tussen ramadan en rellen. “Ik geef koranlessen aan jongeren en was van plan om voor aanvang van de ramadan een groepje bij elkaar te roepen. Om ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Maar het bestuur was het er niet mee eens”, laat een Marokkaanse medewerker van de Haarlemse moskee in de Telegraaf weten.

Maar de gemeente geeft niet thuis: “De gemeente laat per mail weten dat ze liever niet ziet dat het multiculturele stadsdeel Schalkwijk negatief geframed wordt bij onderwerpen waar dat niet ter zake doet.”

Anp/TPO