Regio

Brandweer begonnen met inrukken, brand Westelijk Havengebied Amsterdam nog steeds niet uit

28-05-2017 20:50

De brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in Amsterdam was zondagavond, 24 uur nadat deze was uitgebroken, nog steeds niet uit. Wel is de brandweer begonnen met inrukken.

Icova heeft de verdere afwikkeling van de brand overgenomen. Het maakt daarbij gebruik van materiaal dat de brandweer heeft achtergelaten, zoals bluskanonnen en handstralen. Een sloopbedrijf is ingeschakeld om stukken van de gevel weg te knippen zodat de brandende resten buiten kunnen worden afgeblust.

Het gaat nog een tijd duren voor de brand uit is. Zolang dat niet het geval is, blijft er sprake van rookontwikkeling, aldus de brandweer. Mensen in de stad kunnen daardoor mogelijk nog steeds de rook ruiken.

Gecontroleerd uitbranden

De brand ontstond zaterdagavond in een loods bij het afvalverwerkingsbedrijf aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied. In de loods lag huishoudelijk afval opgeslagen en dat leidde tot dikke rookwolken. Mensen onder de rook kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Het verkeer in de buurt werd stilgelegd. Ook de pont naar Zaandam was korte tijd uit de vaart.

De brandweer liet de loods gecontroleerd uitbranden. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er geen schadelijke stoffen gemeten. Wie roetdeeltjes vindt in zijn tuin of op het terras moet die met water wegspoelen. Grotere resten moeten in een plastic tas worden gedaan en in de kliko gegooid.

Naar de oorzaak van de brand, waarbij niemand gewond raakte, wordt onderzoek gedaan.