‘Hoi moslims, ik ben Jurriaan Maessen, en ik ben Nederlander (en drink graag veel Schültenbrau)’

26-04-2017 19:18

“Door de vele terroristische aanslagen van de laatste periode komt het islamitische geloof regelmatig negatief in het nieuws”, luidt de meest bevreemdende opening die ooit het licht zag in een regionale circulaire, en dat zegt wat.

Wat hier nu godverdomme weer aan de hand is, vraagt u? Welnu, op 29 april aanstaande gaan moslims onder het vaandel ‘Hallo, wij zijn moslims!’ de straat op in heel Nederland om “de dialoog aan te gaan met mensen”. Ook in Haarlem. Verklaard doel: “Het creëren van wederzijds begrip en empathie”, die ervoor moet zorgen dat “misverstanden over de islam de wereld uit worden geholpen.”

Dingen de wereld uit helpen, waar kennen we dat ook alweer van?

Hallo moslima!

Afijn, voordat ik het weet wordt er een zinderende rode roos in mijn handen gedrukt. “Hallo, wij zijn moslims!” Niet zo negatief altijd jij ongekookt cynisch spruitje, zeg ik tegen mijzelf. Ontmoet Özlem, Eda, en Gamze. Drie leuke meiden met guitige snoetjes, inclusief stralende glimlach en hoofdrag, met uitzondering van één deelneemster die zich kennelijk zo vrij voelt om zich zonder hoofdwikkel op straat te begeven, een lekker stoute seculiere touch. Ook moslima trouwens.

Hallo, moslima, hoi!

Wat ontzettend sympathiek en verbindend trouwens, om de bad press die de islam de laatste jaren ten deel is gevallen van de nodige nuance te voorzien- broodnodig, vindt ook Özlem Kinik, voorzitter van het jongerenbestuur bij stichting Ravza, die uitlegt: “Door de toenemende terreur en de eenzijdige rapportage daarover in de media, ontstaan er veel misverstanden over moslims en de islam in het algemeen.”

Keukentrapje

Precies wat mijn eega laatst uitriep toen ik onlangs een vreemde man aantrof bij haar in bed. Allemaal misverstand, verzekerde ze mij: “I tripped, fell, and landed on his dick“. Zoiets. Misschien is een minder haram voorbeeld hier meer op z’n plaats bij wijze van analogie. Neem het welbekende keukentrapje, die darling van bagatellisering, en direct na de kruistochten het meest tot de verbeelding sprekende zinnebeeld van islamitische terreur-vergoelijking: door het feit dat keukentrapjes van de IKEA negen van de tien keer doorzakken wanneer men erop gaat staan, komen keukentrapjes van de IKEA regelmatig negatief in het nieuws. En dat zuigt, vindt ook IKEA. Maar in plaats van voortaan keukentrapjes maken die zeg maar niet doorzakken, denkt IKEA: weet je wat, laten we de straat opgaan zodat demense een beter begrip hebben van hoe die IKEA-keukentrapjes precies worden geproduceerd. Zakken ze vanzelf minder door. Of zoiets.

“Hallo, wij zijn moslims!”

Hoi, moslims. Ik ben Jurriaan, en ik ben Nederlander. Niet altijd van harte hoor, want leer mij de Nederlander kennen, met zijn eeuwige fatsoensfetish en bijbehorend verradersfluitje vastgevroren aan zijn lippen. Hoi, moslims. Ik ben Nederlander, want een Nederlander introduceert zich doorgaans niet meer als katholiek, protestant of welk ander gristelijk fossiel dan ook dat sedert dik een halve eeuw in het museum van verworpen verhaaltjes is ondergebracht. Jullie wel zie ik. Hallo, moslims, hoi! Ik ben Jurriaan, en ik ben Nederlander. Voor wat het waard is.

Milli Görüş

Naast het uitdelen van flyers “met informatie over het islamitische geloof”, worden tijdens de actie rozen ook uitgereikt aan nietsvermoedende winkelbezoekers om niet alleen de aan de islam inherente vredesintenties tot uitdrukking te brengen, maar ook omdat de profeet Mohammed wordt gesymboliseerd met die nobele bloem, aldus Kinik.

Weet je wie ook rozen uitdeelde om mensen aan zich te binden?

Saillant detail: in vroegchristelijke symboliek bracht men de roos in verband met het bloed van martelaren. Nog een saillant detail: de organisatie achter de straatacties is in handen van de islamitische koepelorganisatie Milli Görüş, “die sterke banden heeft met Turkije en zeer politiek geëngageerd is.”