OM eist slechts 2 jaar cel tegen lelieblanke dader (27) zinloos Leids kopschopgeweld

22-04-2017 16:15

Het OM heeft slechts 3 jaar cel geëist tegen een 27-jarige man die november vorig jaar in Leiden twee willekeurige voorbijgangers op extreem gewelddadige wijze toetakelde, zonder enige reden, gewoon voor de lol. Van die slechts 3 jaar cel is ook nog eens één jaar voorwaardelijk.

Het gaat volgens het OM echter wel om ‘zinloos geweld in de zuiverste maar ook lelijkste vorm’. Kennelijk is dus zelfs ‘zinloos geweld in de lelijkste vorm’ nog altijd weinig meer waard dan een luizige twee jaartjes cel.

De man viel op 5 november 2016 de twee slachtoffers, twee broers, midden in de nacht op straat aan. Beide slachtoffers werden, zonder dat ze ook maar een idee hadden waarom, bruut neergeslagen. Eén van de slachtoffers werd meerdere malen tegen zijn hoofd getrapt en liep onder andere een zware hersenschudding op.

 

“Terwijl omstanders die nacht de hulpdiensten waarschuwden hing Youri gewond over de brugleuning terwijl de dader nog aan het inbeuken was op het hoofd van Xander.”

 

Beide slachtoffers, de Leidse muzikant Xander van Dijk en zijn broer Youri, leven nog altijd met de gevolgen die zowel fysiek als mentaal zijn.

De verdachte is volgens het OM iemand die ‘na het drinken van alcohol zomaar uit elkaar kan ploffen’. Daarom moet hij een ‘verplichte behandeling’ volgen.