Regio

Gezin wilde geen Joods herdenkingssteentje voor deur vanwege overleden kind

03-04-2017 09:22

Het Amsterdamse echtpaar uit de Concertgebouwbuurt dat naar de rechter was gestapt om te protesteren tegen een gedenksteen voor hun deur, slikt hun bezwaren in. Ze staken de juridische strijd. Een overleden kind blijkt de reden van hun problemen met de steen, zeggen ze in een verklaring tegen de Volkskrant.

“Wij stoppen met de rechtszaak omdat we geschrokken zijn van de manier waarop dit in de publiciteit is gekomen en de misverstanden die hierdoor nu ontstaan”, zo laat het gezin weten. “Door het overlijden van ons kind maakt een Stolpersteine, duidend op ons huis, te veel los. Sinds wij hier wonen, bewaren we een document met de handgeschreven naam van de gedeporteerde bewoner op een prominente plaats in ons huis ter nagedachtenis. Wij vinden de herdenking van alle slachtoffers van de Holocaust zeer belangrijk en doen dit ook blijvend en respectvol. Wij willen niemand kwetsen en vinden het zeer spijtig als dit gebeurd is”.

Stolpersteine

Stolpersteine (struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De ophef over de gedenksteen bereikte zelfs de Israëlische media.

(TPO/ANP)