Bewoners Amsterdam Oud-Zuid naar de rechter: Joods herdenkingssteentje moet verwijderd

31-03-2017 17:31

Bewoners van een huis in Amsterdam Oud-Zuid zijn naar de rechter gestapt omdat voor hun huis een zogenaamde struikelsteen ligt. Het steentje dat 10 bij tien centimeter meet ligt daar ter herdenking van een oud-bewoner van het huis die in de Tweede Wereldoorlog werd weggevoerd door de Duitse bezetter en later vermoord in een vernietigingskamp.

Het gedenktekentje zorgt naar eigen zeggen voor een onredelijke belasting voor het privéleven van de bewoners en voor hun kinderen door de voortdurende confrontatie met de deportatie en de moord op een voormalige bewoner van hun woning. Ook voelen zij zich aangetast in hun privacy, omdat veel voorbijgangers indringend naar de woning zouden kijken. Daarnaast zou de plaatsing van de steen de sfeer in de buurt hebben aangetast. Dat schrijft het Parool vrijdag.

Stolpersteine of (struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.  De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Lees ook

Parool – Bewoners Oud-Zuid naar rechter om struikelsteen