Regio

Van belastingfraude verdachte rector Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam mag weer aan het werk

29-03-2017 22:27

De van belastingfraude verdachte rector van de Islamitische Universiteit Europa (IUE) in Rotterdam mag weer lesgeven, maar hem is verboden zich te bemoeien met administratieve en financiële zaken bij de imamopleiding.

Die bijzondere voorwaarde stelde de rechtbank in Rotterdam woensdag op een pro-formazitting, waarin de stand van zaken in het onderzoek naar de fraude met belastingaftrek en vervalste kwitanties aan de imamopleiding werd besproken. Behalve rector Nedim B. worden ook een medewerker en de bestuursvoorzitter van de universiteit verdacht van betrokkenheid bij onder meer witwassen, valsheid in geschrifte, mensenhandel en oplichting.

De drie worden verdacht van een miljoenenfraude met giften aan de IUE, die volgens het Openbaar Ministerie tenminste 8,5 miljoen euro beloopt. De voorlopige hechtenis van de medewerker werd opgeheven, die van de rector geschorst. Als B. zich toch met financiële zaken bemoeit, wordt hij weer vastgezet.

De fraude bij de IUE zou zijn gepleegd tussen 2009 tot december 2016. In die maand werden na FIOD-onderzoek enkele verdachten aangehouden, onder wie de rector.

Zij zouden geld voor de imamopleiding hebben ingezameld door veel hogere kwitanties uit te schrijven voor ontvangen giften. Die waren op de universiteit te koop, bleek op de zitting. Met die kwitanties claimden volgens het Openbaar Ministerie naar schatting 2000 mensen voor circa 8,5 miljoen euro aan belastingaftrek. Het zou gemiddeld om een bedrag van 5000 euro per persoon, meldde het OM in december. Het belastingnadeel wordt geschat op ten minste 2,5 miljoen euro.

De Islamitische Universiteit Europa maakte volgens de FIOD misbruik van de status als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Giften aan stichtingen met die status zijn aftrekbaar.

Eerder is al beslag gelegd op bezittingen van de stichting, zoals een woning, ruim 87.000 euro contant, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto’s. Bij een medewerker thuis werd een alarmpistool en een busje CS-gas gevonden. In zijn telefoon troffen de opsporingsinstanties foto’s aan van een wapenverzameling en van een stapel bankbiljetten.

Lees ook

Arrestaties voor miljoenenfraude bij Islamitische Universiteit in Rotterdam