Regio

Gemeenteraadsleden Rotterdam willen hardere aanpak digitaal geweld

18-02-2017 15:00

De Rotterdamse D66-fractie en individuele gemeenteraadsleden dringen er bij burgemeester Aboutaleb (PvdA) op aan werk te maken van de aanpak van digitaal geweld. Dit naar aanleiding van de tsunami van bedreigingen die gemeenteraadsleden overspoelde omdat ze deelnamen aan een anti-Trump-protest, een cirkel van respect rondom een moskee. “Het aantal dreig- en haatreacties overtrof vele malen het aantal mensen met een arm om de moskee. Daar stonden we met een mannetjes of 75-100”, laat initiatiefneemster van de anti-Trump-actie en CU/SGP-raadslid Setkin Sies aan RTV Rijnmond weten.

Sommige haatreacties waren regelrechte bedreigingen als ‘ik schiet een kogel door je kop’ en kwamen per mail binnen maar de meeste haatreacties, enkele duizenden, werden op social media geuit.

Volgens het Rotterdamse D66-raadslid Nils Berndsen lopen de “verwerpelijke” haatreacties “de spuigaten uit”. Berndsen: “Het is belangrijk dat er veel capaciteit wordt vrijgemaakt binnen het Openbaar Ministerie om juist in de digitale wereld bedreigingen, intimidaties en racistische uitlatingen hard wordt aangepakt en dat er lik op stuk op volgt. Het moet net zo hard worden aangepakt als een fysieke vechtpartij”.