Crimineel maakt iemand dood, krijgt straf, mag met verlof, pleegt tijdens verlof drie gewapende overvallen

08-02-2017 17:30

Een 28-jarige man is aangehouden voor het plegen van maarliefst drie gewapende roofovervallen, onder andere op een vakantiepark in Overloon. Deze overvallen werden gepleegd tijdens zijn weekendverlof van een gevangenisstraf van 15 jaar. Tot deze straf was hij veroordeeld omdat hij iemand om het leven heeft gebracht, meldt De Gelderlander.

Ook wordt hij verdacht van vuurwapenbezit. Vrijdag is in zijn cel in de gevangenis Ter Peel (gemeente Horst aan de Maas) een vuurwapen en munitie aangetroffen. In de auto van de verdachte werd tevens een kalasjnikov gevonden. De Dienst Justitiële Inrichtingen is daarnaar een intern onderzoek begonnen, meldde het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag.

De verdachte was sinds oktober 2016 overgeplaatst naar een halfopen inrichting en mocht in het weekend met een enkelband op verlof. De overvallen zijn gepleegd op het moment dat hij op weekendverlof was, aldus het OM.

Volgens het OM gebeurde dat tussen 25 december en 21 januari. Zo drongen twee mannen op 25 december in Geleen een supermarkt binnen en bedreigden het personeel met een wapen. In Someren werd op zaterdag 15 januari een Kruidvatfiliaal overvallen, eveneens door twee mannen. Op vrijdag 21 januari werd een vakantiepark in Overloon met geweld overvallen, opnieuw door twee gewapende mannen. Een omstander kreeg een klap en raakte lichtgewond. Het onderzoek naar de overvallen is nog in volle gang.

Omdat hij een gedeelte van zijn gevangenisstraf erop had zitten, was hij volgens het OM begonnen aan zijn zogenoemde detentiefasering. Daarbij wordt aan delinquenten geleidelijk meer vrijheden toegekend om zich voor te bereiden op de invrijheidstelling. Vandaar dat hij met enkelband om op weekendverlof mocht.

Het is niet bekend hoe hoog zijn aanvullende taakstraf voor deze drie vergrijpen zal worden en hoe snel hij weer op verlof mag om nieuwe slachtoffers te maken.