Foto

Duizenden Groningers marcheren met brandende fakkels door de straten tegen gaswinning

07-02-2017 22:03

Duizenden mensen hebben zich dinsdagavond verzameld op de Vismarkt in het centrum van de stad Groningen. Zij liepen mee in een fakkeltocht door de stad. De actie is gericht tegen de aardgaswinning in de provincie. De tocht is georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie.

Freek de Jonge is er ook

Ook cabaretier Freek de Jonge, Groninger van geboorte, is van de partij. Hij wierp zich onlangs op als actievoerder tegen de problemen door de aardbevingen in het gebied. Die worden veroorzaakt door de aardgaswinning. Hij vergeleek deze problemen eerder met een ramp, vergelijkbaar met de watersnoodramp in 1953.

Met het protest willen de deelnemers zeggen dat het roer in Groningen om moet. “Onze huizen, onze cultuurhistorie, onze gezondheid, onze levens zelfs, staan op het spel”, staat te lezen op de website van de bodembeweging.

Ook een aantal politici toonde zich solidair met de Groningers. Zo was fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie aanwezig en ook SP-voorman Emile Roemer twitterde een foto van een bomvolle Vismarkt.