Regio

Burgemeester Den Haag: ‘Pegida-demonstratie geeft minder problemen dan AFA-demonstratie’

05-02-2017 13:05

Demonstraties van de islamkritische beweging Pegida geven een stuk minder problemen in Den Haag dan demonstraties van de extreemlinkse en millitante Anti Fascistische Actie (AFA). Dat liet de burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) zaterdag weten in het Staatsradioprogramma Argos (NPO/VPRO).

Volgens Van Aartsen “komt AFA nooit gewoon om rustig en vriendelijk te demonstreren maar hebben ze altijd het doel demonstraties van de tegenstander te verstoren. Dat leidt altijd tot rellen in de stad”, zo citeert Omroep West de burgemeester.

Wel gaf de burgemeester toe dat met Pegida in Den Haag “ook niet altijd alles goed gaat” maar de problemen dan een stuk minder zijn.

De uitzending van Argos ging over het recht om te demonstreren. De Argos-journalisten denken dat het grondrecht wordt bedreigd. Tot deze conclusie kwamen ze na een half jaar de demonstraties van Pegida en AFA in Den Haag te hebben gevolgd. Volgens de Argos-journalisten worden Pegida-aanhangers anders behandeld dan AFA-demonstranten en worden AFA-demonstranten vaker zonder reden opgepakt. Het is in Nederland verboden om mensen preventief te arresteren.