Regio

Van verkrachting verdachte Libische asielzoeker Hamid S. (19) eerder verdacht van verkrachting

20-01-2017 13:07

De uit Libië afkomstige asielzoeker Hamid S. (19) die er van wordt verdacht vorig jaar in Heerlen een 51-jarige vrouw te hebben verkracht en zwaar te hebben mishandeld blijkt eerder in het Duitse Leipzig ook al verdachte te zijn geweest van een verkrachting en kleine vergrijpen. Die aanklacht werd uiteindelijk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, meldt 1Limburg.

Vervolgens deed het Duitse OM een nieuw onderzoek tegen Hamid S., ditmaal omdat hij mogelijk de vreemdelingenwet zou hebben overtreden. Op dat moment verzocht hij om asiel in Nederland, maar in Nederland was er niets bekend over zijn verleden als verdachte van verkrachting, verdachte van kleine vergrijpen en mogelijke overtreding van de vreemdelingenwet.

De Limburgse politie laat weten dat er ‘geen fouten’ zijn gemaakt tijdens de aanmelding en screening. Hij werd volgens procedures geregistreerd en daarna door het COA in een azc te Heerlen geplaatst. Al die tijd kregen de Nederlandse autoriteiten geen enkele waarschuwing over zijn eerdere aanraking met justitie in Duitsland.

De verdachte in kwestie ontkent dat hij het slachtoffer zou hebben verkracht en mishandeld. Volgens hem ‘bood de vrouw zich aan als prostituee’ en betaalde hij 20 euro voor seks. Iemand anders zou daarna gewelddadig zijn geworden tegen de vrouw.