Regio

Marokkaanse overlastasielzoeker Groningen krijgt drie maanden cel voor jatten telefoons

16-01-2017 19:56

Een 35-jarige asielzoeker uit Marokko heeft drie maanden celstraf gekregen voor heling en het stelen van mobiele telefoons op oudejaarsavond in Groningen. De telefoons waren gestolen tijdens het in Duitsland door Noord-Afrikaanse asielzoekers berucht geworden antanzen: een dansje maken met of ongevraagd knuffel geven aan een willekeurig persoon om zo telefoon en portemonnee te kunnen rollen.

Na enkele aangiftes en onderzoek ter plaatse trof de politie meerdere telefoons aan die allemaal gestolen bleken te zijn. Volgens de asielzoeker had hij één van de telefoons gekocht maar dat zag de rechter als heling.

De asielzoeker verbleef voordat hij naar Nederland kwam in Italië en Zwitserland. In Nederland werd zijn asielaanvraag definitief afgewezen waarop hij naar Frankrijk vertrok. Om oud en nieuw te vieren keerde hij echter terug naar Groningen.

Groningen heeft de laatste maanden te kampen met overlastasielzoekers die vrijwel allemaal uit Noord-Afrika afkomstig zijn en geen kans maken op een asielstatus. Vooral het zakkenrollen van telefoons en portemonnee’s blijkt populair te zijn onder deze groep overlastasielzoekers.