Regio

Getuigen over neersteken agent Amsterdam: ‘Agent werd zonder aanleiding neergestoken’

15-01-2017 12:38

De agent die in de nacht van zaterdag op zondag in zijn nek werd gestoken op het intens sfeervolle en gezellige Amsterdamse Rembrandtplein werd volgens getuigen gewoon voor de lol neergestoken. Volgens AT5 blijkt uit eerste getuigenverklaringen dat slachtoffer en dader voor de steekpartij geen contact hebben gehad en dat de dader uit het niets op de agent instak.

Met de agent gaat het op dit moment naar omstandigheden goed. Hij raakte slechts lichtgewond. De dader is aangehouden.

Deze steekpartij is het zoveelste gewelddadige incident in het zo gezellige en sfeervolle Amsterdam, die wereldstad, bij toeristen wereldwijd beter bekend als Disneyland Amsterdam. Naast een reeks aan bloedige liquidaties binnen het criminele milieu, waarbij ook meerdere onschuldige burgers werden afgeslacht, wordt Amsterdam geteisterd door willekeurige steekpartijen. Een architect die vorig jaar op klaarlichte dag op de sjieke Keizersgracht voor de lol werd neergestoken door een toerist overleefde het ternauwernood, anderen hadden minder geluk en kwamen om het leven (maar de daders werden, uiteraard, nauwelijks bestraft).

Vooral het uitgaanscentrum Rembrandtplein is al sinds jaar en dag een broeinest van criminaliteit en geweld. Onlangs nog liet publieke omroep (door belastingbetalers betaald) Powned zien hoe eenvoudig het is om cocaïne te scoren op het Rembrandtplein: dealers bieden hun waren open en bloot aan, onder het volle licht van straatlantaarns terwijl politieagenten er doodleuk naast staan.

Overdag is het gezellige Rembrandtplein een verzamelplaats voor winkeldieven en zakkenrollers, vooral van Oost-Europese afkomst. Als ze al worden gepakt dan staan ze na een paar uur weer buiten en gaan ze weer verder waarmee ze bezig waren: het leegroven van tolerant Nederland.

Behalve agenten en burgers worden ook toeristen slachtoffer van het zware geweld in deze gezellige en sfeervolle wereldstad. Zo raakte vorig jaar een toerist zwaar gewond toen hij voor de lol werd neergestoken op de Amstel, vlak bij het Rembrandtplein. De daders bleken straatrovers te zijn die voor de afwisseling maar eens om zich heen waren gaan steken.

Ook zijn toeristen de laatste tijd slachtoffer van ernstige roofovervallen op het poepsjieke gedeelte langs de Amstel, vlak bij toeristentrekker De Hermitage. Op videobeelden is te zien hoe toeristen door getinte jongens op een scooter worden belaagd en soms meters worden meegesleurd.

Volgens burgemeester Van der Laan (PvdA) is het allemaal de schuld van populisme en de media en moeten we vooral verdraagzaam zijn.