TPOok!

 
avatar
   
Interview

Politie Amsterdam: ‘Dat beschieten islamitische school gerichte actie zou zijn is flauwekul’

'Ik ben al 29 jaar agent, van dit soort dingen kijk ik niet meer op'

Woensdag publiceerde de Amsterdamse stadszender AT5 het nieuwsbericht dat de islamitische As-Siddieq-school in Amsterdam-Noord tijdens de kerstvakantie is beschoten met een vuurwapen. Enige tijd geleden werd er ook al brand gesticht in een container naast deze school. Reden om te vermoeden dat deze beschieting een aanslag is en geen willekeurig incident.

Maar Leo Dortland, woordvoerder van de Amsterdamse politie, laat in een telefonisch interview aan TPO weten dat het wat hem betreft geen specifiek tegen deze school gerichte actie is: “Allemaal flauwekul, er is geen indicatie dat er sprake is van een gerichte actie.”

 

Tegen het ANP heeft u vandaag gezegd dat het beschieten van een school ‘niet uniek’ is in Amsterdam?

“Dit is zeker niet uniek nee, maar omdat het een islamitische school betreft vindt iedereen het opeens opmerkelijk. Men vraagt zich nu af of er misschien sprake is van een aanslag is maar dat is flauwekul. Er is geen enkele indicatie dat er hier sprake is van een gerichte actie tegen die school, en al helemaal niet tegen de As-Siddieq-school specifiek, die hebben namelijk meerdere dependances in onze eenheid en landelijk zijn er nog meer. Als het een gerichte actie zou zijn is het wel heel bijzonder dat dit op maar één locatie gebeurt precies rond de jaarwisseling als de school leegstaat.”

Waarom is dit niet uniek?

“De vakantietijd, zeker rond de jaarwisseling, is gewoon een hele rare periode. Mensen gaan blijkbaar schieten als het minder opvalt. Tijdens de afgelopen oudejaarsnacht was er bijvoorbeeld ook een incident in de binnenstad, iemand die vanuit zijn zolderraam met een vuurwapen schoot. We gaan dan ook nog meer investeren om dit probleem te bestrijden want dit heeft natuurlijk alles met de wet wapens en munitie te maken terwijl er sprake is van serieus gevaar.”

Voor de lol op gebouwen schieten is een nieuwe hobby in Amsterdam?

“Mensen vinden het misschien raar dat er gebouwen worden beschoten maar dit speelt in heel Nederland, niet alleen in Amsterdam. Het gaat om coffeeshops, voormalige garages, leegstaande panden…en dan heb je het alleen over vuurwapens. Er zijn ook mensen die experimenteren met vuurwerk en brandbare vloeistoffen. Dus tsja… Natuurlijk is het raar gedrag, maar als politie-agent, en dat ben ik al 29 jaar, vind ik dit niet echt uniek nee. Ik kijk er niet van op. Maar ik vind het wel heel verontrustend, want het gebeurt in een woonwijk. Je moet er niet aan denken dat zo’n kogel de verkeerde kant uit gaat. Dat maakt het natuurlijk wel een beetje griezelig.

“Ik heb er geen statistieken van hoe vaak er exact wordt geschoten maar in Midden-Nederland heb ik ook een tijdje gewerkt en daar komt het eveneens voor. In het verleden zijn bovendien ook scholen in brand gestoken met zelfgemaakte explosieven of met vuurwerk, er zijn voertuigen die in de fik worden gestoken, leegstaande panden die uitbranden…het zijn allemaal extremen die bij vernielingen en openlijke geweldpleging horen.

“Kennelijk vinden mensen het ook leuk om voor de lol uit een zolderraam te schieten of op een leegstaand gebouw. Er zijn culturen elders in de wereld, daar schieten ze graag uit enthousiasme een heel magazijn van een vuurwapen leeg in de lucht. Alleen komen die kogels ook weer een keer naar beneden en dan wil je niet in de buurt zijn. Zo’n ding gaat gewoon dwars door je dak heen, heel simpel.”

Dit klinkt verontrustend…

“Je merkt dat het wel iets met mensen doet, jullie zijn de dertiende die bellen vandaag. Mensen willen er alles over weten, de school moet nu ouders gaan informeren, we zijn allemaal ongerust. Het doet wat met ons allemaal.

“Het is absoluut een maatschappelijk issue, maar helaas gebeurt zoiets in onze samenleving. Nu ik het mezelf hoor zeggen denk ik: ‘Eigenlijk moeten wij ons eens vaker achter onze oren krabben’. Bijvoorbeeld over hoe mensen die hiervan getuige zijn geweest met die informatie omgaan. Als je zoiets hebt gezien of gehoord, omdat je er bij was, of omdat je toevallig buren bent, dan hopen we toch echt dat je de politie informeert. Vraag jezelf af: hou je die informatie bij je omdat je graag mee wilt doen met de daders om stoer te doen? Of ben je zo slim dat je die informatie met de politie deelt?”

Als je het zo hoort zou je haast denken dat vuurwapens legaal zijn in Nederland?

“Tja, de Nederlandse wapenwet betekent voor ons bij de politie vooral dat we meer bevoegdheden hebben. Maar we moeten anno 2017 wel zo realistisch zijn om te beseffen dat er gewoon illegaal vuurwapens circuleren. Dus als er ruzie is tussen criminelen dan wordt dat ect niet uitgevochten met de blote vuist of door het elkaar bekogelen met WC-papier. Voor burgers betekent dit helaas dat het gevaarlijk is als je daar toevallig woont of voorbij fietst. Daarom heeft dit soort zaken bij ons altijd een hoge prioriteit.”

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.