avatar
   
Regio

Burgemeester Weert bereid ‘over randje wet’ te gaan in strijd tegen Noord-Afrikaanse overlastasielzoekers

'Liever kritiek op wat ik heb ondernomen dan niets doen'

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans (D66), heeft door het opleggen van huisarrest aan 26 overlastasielzoekers van Noord-Afrikaanse afkomst in zijn gemeente mogelijk de wet overtreden. Volgens critici kan een burgemeester niet zomaar huisarrest opleggen en is een dergelijk noodbevel in strijd met de Grondwet. Maar dinsdagavond liet Heijmans in een televisieprogramma van de Nederlandse Staatsomroep weten dat hij een dergelijk risico voor lief neemt, meldt 1Limburg.

“Ik heb liever dat ze straks zeggen burgemeester u bent op het randje geweest, of erover, maar u heeft de situatie wel opgelost”, zo vertelde Heijmans in het door de staat gesubsidieerde NPO-televisieprogramma Jinek.

“Een burgemeester moet zich natuurlijk aan de wet en de regels houden want ik heb een voorbeeldfunctie. Van de andere kant moet ik ook kijken naar humaniteit en moraliteit. Ik word straks liever op de vingers getikt omdat ik iets ondernomen heb dan dat ik een straf krijg dat er iets uit de hand gelopen is in Weert”.

Het huisarrest was, ondanks de bedenkelijke juridische status, wel noodzakelijk omdat de overlast extreem was. Enkele van de Noord-Afrikaanse overlastasielzoekers hadden reizigers in de trein lastig gevallen en een vrouw werd bespuugd.

Volgens Heijmans heeft het huisarrest ervoor gezorgd dat de Noord-Afrikaanse overlastasielzoekers, die sowieso geen kans maken op asiel, sneller worden uitgezet. Volgens Heijmans worden de 26 Noord-Afrikaanse overlastasielzoekers binnen 14 dagen uitgezet.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.