Regio

Moslimjongeren gaan patrouilleren in Culemborgse wijk Terweijde na reeks branden

29-12-2016 14:27

In de Culemborgse wijk Terweijde zijn sinds half april zeker 17 auto’s in de fik gevlogen, meestal als gevolg van brandstichting. Auto’s in de fik steken is een plaatselijke hobby want maarliefst 34 auto’s zijn in slechts negen maanden tijd afgefikt in Culemborg.

Maar nu ook een moskee in aanbouw in brand is gevlogen, waarschijnlijk als gevolg van brandstichting, gaan moslimjongeren vanaf donderdagavond in de wijk Terweijde op straat patrouilleren, meldt Omroep Gelderland. Eigenlijk zouden de moslimjongeren alleen op oudejaarsavond patrouilleren maar door de reeks branden is dit nu vervroegd.

De Culemborgse wijk Terweijde gaat al bijna sinds mensenheugenis gebukt onder straatterreur. Vooral Marokkaanse en Molukse jongeren zorgden destijds voor veel overlast doordat ze de Culemborgse straten gebruikten als slagveld om elkaar te bestrijden.

Burgemeester Roland van Schelven (D66) bestuurde Culemborg 10 jaar, vanaf 2006, maar in september van dit jaar ging hij met pensioen. Culemborg wordt nu bestuurd door waarnemend burgemeester Kees jan de Vet (CDA).

De islamitische jongeren die vanaf donderdagavond de wijk mede in de gaten houden zijn vrijwilligers van de organisatie Moslimjongeren Culemborg. Aan De Gelderlander liet de voorzitter, Kamal Benmoghyt, onlangs weten “iets terug te willen doen voor de maatschappij” en “We willen gewoon laten zien dat onze godsdienst ons inspireert om dit te doen”.

Er zal op oudejaarsavond overigens ook door moslimjongeren worden gepatrouilleerd in de wijken Voorkoop, Binnenstad, Achter de Poort en Lanxmeer.