Amsterdammers trouwen voortaan gratis op dinsdag

22-12-2016 09:41

In Amsterdam is het gratis trouwen, voorheen per stadsdeel op verschillende tijdstippen, vanaf 1 januari 2017 elke dinsdag om 10.30, 10.50 of 11.10 uur mogelijk. Alle gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht deze sobere manier van trouwen (tien minuten, maximaal 20 gasten en geen toespraken of muziek) aan te bieden.

Mensen met weinig geld kiezen voor gratis trouwen, maar ook mensen die het burgerlijk huwelijk zien als een administratieve formaliteit en liever groots uitpakken met hun religieuze inzegening. Het is wel aan te raden om vooruit te plannen, in Amsterdam is het gratis trouwen al tot maart 2017 volgeboekt.

Trouwen hoeft dus niet duur te zijn! Meer besparen op je huwelijk?

Catering

Eten en drinken voor de gasten hoeft niet heel duur te zijn. Een lopend buffet is natuurlijk voordeliger dan een diner, bijvoorbeeld. Je zou ook kunnen overwegen om helemaal geen diner te geven, maar alleen een groot feest ‘s avonds. En je kan de hele avond een champagnefontein laten lopen, maar één rondje champagne schenken bij het toasten en de rest van de avond wijn, bier en fris serveren is wel zo budgetvriendelijk.

Kleding

Een bruidsjurk is er voor elke portemonnee. Zelf maken is ook een optie, als je zelf handig bent of een familielid hebt dat met een naaimachine overweg kan. Voor de bruidegom kan een mooi pak al voldoen, dat je met accessoires omtovert tot een trouwpak. Voordeel daarvan is, dat hij het ook na De Grote Dag nog kan dragen.

Vervoer

Wil je een Grande Entrée maken maar heb je geen geld voor een koets met acht paarden? Ga eens na of iemand in je kennissenkring een klassieke auto heeft die je mag lenen of voor een klein prijsje huren. Of kom gewoon te voet maar zorg voor een uitbundig versierde stoep en ingang op de feestlocatie, waar alle genodigden zich verzamelen.

Dan is je ja-woord al gratis, en de rest van de dag kost je ook geen rib uit het lijf. Meer geld over voor de huwelijksreis. En dat kan ook prima op Texel, mocht je toch wat buiten je budget zijn gegaan.