Regio

Burgemeester (PvdA) Delfzijl vindt overlastasielzoekersmaatregelen Dijkhoff nog niet voldoende

13-12-2016 14:57

Staatssecreataris Dijkhoff (VVD) heeft maandagavond via de Staatsradio laten weten dat hij overlastasielzoekers huisarrest wil geven tijdens Oud & Nieuw. Maar volgens burgemeester Gerard Beukema (PvdA) van Delfzijl is dit nog altijd niet de oplossing van het probleem.

Beukema laat aan RTV Noord weten dat het plan van Dijkhoff alleen maar gaat over asielzoekers die in aanraking zijn geweest met de politie terwijl de groep overlastasielzoekers in Delfzijl veel groter is dan dat. “De groep waar we het over hebben is heel vluchtig. Het is zeer onzeker of die over twee weken nog in azc’s zitten”, aldus Beukema.

Beukema is de overlast door asielzoekers uit ‘veilige landen’ in zijn gemeente zo zat dat hij pleit voor een azc-verbod voor kansloze asielzoekers uit veilige landen. “Het gaat bij deze problemen niet alleen om de feestdagen. De enige oplossing is als we deze groep asielzoekers niet langer meer in azc’s plaatsen.”

Eerder nog had Dijkhoff mede naar aanleiding van problemen met asielzoekers in Delfzijl aangegeven “de randen van de wet op te zoeken om de overlast tegen te gaan” en zou de ‘asielprocedure binnen tien dagen kunnen worden afgerond’. Maar Volgens Beukema is dat alweer bijna drie weken geleden: “We willen wel resultaat zien.”

In Delfzijl wonen zo’n 500 asielzoekers. Een klein percentage daarvan is afkomstig uit ‘veilige landen’.