Kies Lijst Leefbaar Veghel – Wilt u meer of minder ligfietsers?

11-12-2016 12:37

Deurtje in huisje. Wat wil het geval? Na jaren sappelen is daar nu een lijst die het belang van de Veghelaar voorop stelt, en dus niet dat van de talloze plaatselijke elitebanken die al jaren de bakker berooft van zijn brood, de kruidenier van zijn kruid, en de slager van zijn been. Wel, niet als ik er iets aan kan doen. En guess what: laat ik nou net een wat Frits Bolkestein noemt “politiek initiatief” hebben ontplooid in deze prachtkolonie in de Brabantse Meierij, het resultaat waarvan ik op 23 december aanstaande zal presenteren tijdens de feestelijke opening van onze partij in grillcafé Wat nou kut!.

U zult begrijpen dat wij als LLV dolverheugd zijn met de aangekondigde aanwezigheid van Peter Jan Rens, die zich bereid heeft verklaard om voor een “goeie prijs” het geheel aan elkaar te praten, dat wil zeggen als zijn verweesde trekzeug Virginia niet onverwacht drama komt maken.

Deporteren van ligfietsers

Het is met gepaste trots (en ongepaste bescheidenheid) dat ik u Lijst Leefbaar Veghel presenteer. Werkt ook goed in de afkorting trouwens. Zeg maar eens hardop: EL EL VEE. (Mooi he!) Na jarenlang ingeklemd te zijn geweest tussen de klassieke zuilen van gezapige gristenen, sociaaldemocraten en bierpompliberalen enerzijds, en dertig of wat potsierlijke belangenpartijtjes anderzijds, is daar nu eindelijk een Lijst die zich wil inzetten voor álle Veghelaren- en dus niet van alleen, zeg, de lokale middenstander met een voorkeur voor, zeg, ruimere openingstijden dan wel allerlei versoepelingen ten aanzien van het Horecabeleid ter plaatse.

Wat is de LLV? Een beweging eigenlijk meer dan een partij die zich- naast het systematisch uithongeren en deporteren van ligfietsers (niet-onderhandelaar)- ten doel stelt alle Veghelaren directe inspraak te geven in het reilen en zeilen binnen ons mooie dorp; een soort veredelde Vrienden-Van-Veghel zeg maar, maar dan minus de ‘betrokken’ babyboomers en andere klaverjassende klootzakjes uit het Pleistoceen, maar die hebben zich natuurlijk allang verzameld in de gebruikelijke CDA, VVD en PvdA-bolwerken (die laatste is inmiddels natuurlijk door de dubbele cijfer-bodem gezakt). Trouwens is de LLV ook niet zo op de VVD: huidig hofleverancier van burgervaders- en moeders in onze gemeente. Maar ik zeg u, vrienden: VVD shall be hofleverancier no more. Althans, als het aan de LLV ligt.

Meer Schültenbrau

Verder zijn wij een partij waar iedereen, beware de ligfietser, ruimschoots aan zijn/haar electorale trekken komt, want ons uitgangspunt is ‘Veghel Direct’- hoewel deze slogan geduchte concurrentie ondervindt van “wilt u meer of minder ligfietsers”, maar die laatste sneuvelde al tijdens onze eerste fractievergadering in feestcafé De Kansloze Kut op gronden van “retorische vanzelfsprekendheid”. Hoewel ik er klakkeloos van uitga dat de gifbeker van gepolitiseerde rechtsvervolging aan mij voorbij gaat, weet je het maar nooit: als “Marokkanen” een ras is, waarom dan niet ook de ligfietser?

Afijn. Directe inspraak dus. Daar draait het allemaal om bij Lijst Leefbaar Veghel, allemaal dankzij de gratis te downloaden LLV-app die het mogelijk maakt elke keutel aan de inwoners voor te leggen alvorens deze conform de ontwikkelde wil van de bevolking in het gemeentehuis uit te poepen of  in te trekken, net met welk been de Veghelaar vandáág weer uit bed is gekomen. Kortom: u vraagt, wij draaien. U wilt meer Schultenbräu? Jurriaan fikst het. U heeft last van rondscharrelend importinteelt uit Schijndel, Oss of Vlijmen? Monseigneur Maessen zorg voor goed geasfalteerde binnenwegen waarover het tuig gladjes naar de respectievelijke woonsteden kan worden getransporteerd- met als bijkomend voordeel dat we in één beweging de uittocht van strontverwende millennials naar de grote stad mogelijk maken. Misschien dat bierbrouwer Hertog Jan dan wél over de brug komt met de toegezegde zak geld en consumptiebonnen en gratis bier voor de naar verwachting massa’s joelende plaatsgenoten die zich gedurende de Grote Exodus zullen verdringen achter de dranghekken.

Adri van de Ballegooyen

En nou niet lachen, stelletje spitsmondige eliteracisten achter de brug bij Bommel, want ook in deze door God en Engel verlaten gemeente hebben demense recht op een stukje vertegenwoordiging. En een stukje leefbaarheid wat dat aangaat. Had ik al gezegd dat de tweede L in LLV staat voor “leefbaar”?

Hoe het allemaal ook zij, om u te doordringen van nut en noodzaak van dit nieuwe en verfrissende initiatief is het nodig om u de huidige stand van zaken in ons Elysium aan de Aa voor te tekenen. Ik kan u zeggen dat het gemeentehuis is vergeven van de gekste Henkies die je maar vinden kan ten oosten van de lijn Arnhem-Amersfoort. Om een schepnet door het bassin te halen: Veghel Eerst, Ouderenlijst Go Ahead Veghel, Veghel Voorop, Veghel ’86, Ons Mooie Veghel, Veghel Mijn Alles, dit alles gehekkesluit door feestpartij Veghel de Gekste, die onlangs nog het voorstel heeft ingediend om de Schultenbräu rechtstreeks aan te sluiten op de watervoorziening, om de slogan ‘Meer Schultenbräu voor Iedereen’ extra body te geven, zoals Veghel de Gekste-aanvoerder Adri van de Ballegooyen het zo beeldend verwoordde.

Christendemocratische evenknie

Van Ballegooyen, een groot uitbater van snackgelegenheden en drie jaar op rij onverslagen jeu de boules-kampioen, heeft naar eigen zelfs de plannen hiertoe gereed, maar zoals verwacht werd het voorstel al snel de kop ingedrukt door  de plaatselijke streng-gristelijke gemeente (voor zover in de Meijerij überhaupt zoiets bestaat als streng, laat staan gristelijk) onder aanvoering van dorpspastoor François van Iersel. Geluk bij een ongeluk dat de gelovige schare zich vertegenwoordigd weet door de here Jezus zélf, waardoor men niet onnodig bankjes bezet houdt  in de gemeenteraad. Van Iersel- die ik overigens verdenk van calvinistische sympathieën en van het op nogal ongebruikelijke wijze rondspatten van het wijwater- is een beslist oncharismatisch type, tikje gay bij de slapen gelijk zijn christendemocratische evenknie in Den Haag, maar dan minus de uitmuntende garderobe.

Het zal u verbazen, maar de C&A vindt gretig aftrek bij het lokale bestuur. Je weet wel, diezelfde onbetrouwbare textielverhandelaar die ook de hoofdredacteur dezer blogsite voorziet van duizelingwekkende krijtstrepen dan wel ‘zacht-egale’ herenkostuums. Verder nemen wij katholieken het in de regel niet zo nauw met de deugd. Of de zedelijkheid wat dat aangaat. Ons staat immers altijd ‘s-Herens Genade ter beschikking, hetzij door geldelijke aflaten, hetzij in natura verkregen vergeving.

Onverenigbaar ligfietsenstandpunt

Jawel, mensen. Het is pure Monty Python hier in Veghel. The Judean People’s Front versus The People’s Front of Judea. Waar de één zich sterk zegt te maken voor de ‘arbeider’ (een archaïsch begrip waarmee iedereen die werkt wordt bedoeld), ontleent de ander bestaansrecht aan het behoud van het buurthuis en het gebrek aan flipperkasten aldaar – en nog weer een ander maakt katten – en hondenwelzijn speerpunt van zijn politieke ambities. En er zijn er die zich het lot der ouderen aantrekken, of zeggen aan te trekken. Die laatste sprak mij trouwens wel aan, want het ziet er naar uit dat ook ik op enig moment oud word, dat is te hopen althans- en wie wil nu niet een rollator zekerstellen voor zijn ouwe dag? Helaas: verder dan wat oriënterende gesprekken- “aftasten” noemen ze dat geloof ik in de grote stad- kwam het helaas niet; een en ander liep spaak op onze vrij radicaal uiteenlopende en zo blijkt onverenigbare ligfietsenstandpunt. Ik zeg het maar alvast voor het geval de huidige aanvoerder van die club op enig moment besluit een Jan Nageltje te doen en mij het verwijt van politiek opportunisme in de schoenen te schuiven. ‘Indekken’, noemen wij dat in Veghel.

Ook gesprekken met de lokale zusterpartij van de PVV, Veghel Eerst, strandden voordat ze goed en wel op gang waren gekomen. Laat de gelijkenis in afkorting u niet verleiden tot gelijkschakeling van standpunten. De LLV onderscheidt zich van de PVV op dit punt dat wij, anders dan het Grote Blonde Gevaar, geen enkel principieel probleem hebben met de islam. Om op voorhand het verwijt van verregaande tegemoetkomingsgezindheid jegens de islam te pareren, wil ik nog wel dit erover zeggen: de enige islam die wij hier kennen suddert aan het spit in shoarmatent Cairo, en die is goed te vreten kan ik u zeggen. En afgezien van een of twee  belletje trekkende boefjes in het centrum gaat het best lekker hiero met de integratie, waaruit maar weer blijkt dat ook 1500 jaar ideologisch aankoeksel het nog geen 12 maanden volhoudt in Veghel.

Aanzetten tot ligfietsdiscriminatie

Wat de LLV betreft zijn ligfietsers pas echt een acuut gevaar, zowel voor medeweggebruikers als voor de vele traag de weg overstekende oudjes die onze gemeente rijk zijn. Groepsbelediging, zegt u? Aanzetten tot discriminatie, zegt u? Hell yeah– maar daar staat tegenover dat de aanwezigheid van ligfietsers in het straatbeeld in zekere zin ook als een vorm van groepsbelediging kan worden gezien namelijk aan het adres van iedereen die de fiets wél gebruikt waar deze voor is bedoeld: in rechtopstaande dan wel zittende toestand te bestijgen en te berijden. Het is heus niet zo moeilijk, écht niet. Miljoenen mensen doen het. Mijn laatste waarschuwing aan de ligfietser luidt dan ook: stap van uw rijdende tampon en doe zoals wij doen. Liggen doe je maar in bed.

Naar mijn weten heeft de PVV tot op heden sowieso geen enkel standpunt ingenomen inzake ligfietsers, voor of tegen- dit in schril contrast met de LLV die een uitgesproken hardvochtige houding pleegt aan te nemen jegens alles ligfiets. Toch heb ik zoals gezegd de vraag “willen jullie meer of minder ligfietsen in Veghel?” om voor de hand liggende redenen maar niet voorgelegd aan onze achterban. Je weet tenslotte maar nooit wie meeluistert.

IT-legende Edje van den Bogaart

Laat ik tot besluit van de gelegenheid gebruik maken om TPO-stercolumnist Chris Aalberts alvast van harte welkom te heten op 23 december op de feestelijke presentatie van ons program, waar ook lokale IT-legende Edje van den Bogaart zijn speciaal voor democratiedoeleinden geprepareerde app zal presenteren. En als ik Chris niet over de streep trekken kan met het vooruitzicht van Veghel op zaterdagmiddag (wat niet geheel ondenkbaar is), kan de aanwezigheid van ceremoniemeester Peter Jan Rens hem misschien op andere gedachten brengen.

I’m Jurriaan Maessen, and I approve this message!