Regio

Amsterdam betaalt godsdienstlessen voor kinderen van honderden moslims

09-12-2016 22:19

De gemeente Amsterdam betaalt de rekening voor de godsdienstlessen voor kinderen van enkele honderden moslims. Dat schrijft de Volkskrant, die via klokkenluiderswebsite PubLeaks werd getipt. De ouders maken gebruik van een subsidieregeling voor minima.

De gemeente bevestigt tegenover de Volkskrant dat de regeling wordt gebruikt voor de godsdienstlessen. De regeling bestaat al jaren en is bedoeld om kinderen van minima bijvoorbeeld naar muziekles te laten gaan of naar een sportclub. Ook kunnen mensen een bijdrage krijgen voor schoolspullen.

Wethouder van sociale zaken Arjan Vliegenthart wil zich inhoudelijk niet te veel bemoeien met waar de ouders de scholierenvergoeding aan uitgeven. “Keuzevrijheid van ouders is een belangrijk onderdeel van de regeling, ik bemoei me er ook niet mee of kinderen nou viool- of gitaarles krijgen”, zegt de wethouder tegen de Volkskrant. De gemeente heeft vooralsnog bonnen ontvangen voor lessen bij twee van de veertig Amsterdamse moskeeën en drie particuliere aanbieders van godsdienstlessen.

Toch gaat de wethouder met de betreffende moskeeën praten. Hij verwacht van religies dat zij ‘vanuit barmhartigheid’ onderwijs in de geloofsleer uit eigen zak betalen. “Het geld dat moskeeën op deze manier ontvangen, kunnen die kinderen niet meer gebruiken om schoolspullen te kopen of een fiets om mee naar school te rijden.” De gemeente heeft zich voorgenomen alle godsdienstlesdeclaraties nog eens door te lichten. Nu gebeurt dat steekproefsgewijs.

Lees ook

Volkskrant – Gemeente Amsterdam betaalt godsdienstles moslimkinderen