Regio

Groningen vraagt zich af: hebben wij de overlastasielzoekers uit Keulen binnengehaald?

08-12-2016 21:56

Groningse journalisten van RTV Noord houden zich al enige tijd bezig met de meestal uit Noord-Afrikaanse landen afkomstige overlastasielzoekers in onder andere Ter Apel en Groningen. Zij komen nu tot de conclusie dat de groep overlastasielzoekers die in Groningen verantwoordelijk is voor diefstallen en zakkenrollerij sterke overeenkomsten vertoont met de groep overlastasielzoekers die in Keulen op oudejaarsavond verantwoordelijk was voor massale aanrandingen.

Vooral het beruchte ‘antanzen‘, het dicht tegen een slachtoffer aan gaan staan bewegen of het slachtoffer ‘knuffelen’ om slachtoffers zo te kunnen zakkenrollen is een methode die ook de asielzoekers in Keulen gebruikten.

Bovendien blijkt tijdens de rechtszaken tegen Groningse overlastasielzoekers dat veel van hen voordat ze naar Groningen kwamen inderdaad in Duitsland verbleven.

Een journalist van de Duitse NPO, die voor Keulen al al melding maakte van de problematiek met Noord-Afrikaanse asielzoekers, laat aan RTV Noord weten dat in Duitsland de Noord-Afrikaanse asielzoekers verdwenen lijken te zijn. Het is dus goed mogelijk dat ze naar Nederland zijn gegaan, aangezien dat het dichtsbijzijnde land is.

Politie en justitie geven desgevraagd merkwaardige, ontwijkende antwoorden op de vraag of Groningen wellicht met de Keulse overlastasielzoekers zit opgescheept. Zo laat het Openbaar Ministerie in Groningen weten “te bevestigen noch te ontkennen dat we Keulen hebben binnengehaald” en laat de politiewoordvoerder weten: “‘Ik moet even heel voorzichtig zijn met wat ik zeg. Hoewel er geen specifieke aanwijzingen zijn, kijken we er natuurlijk wel naar. Keulen is op dit moment wel een scenario waar je rekening mee moet houden, maar dat zijn er zoveel.”

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zegt ‘rekening te houden’ met het gegeven dat Keulse overlastasielzoekers naar Groningen zijn gegaan maar zegt ‘geen concrete aanwijzingen’ daarvoor te hebben.

Oud en Nieuw 2016 in Groningen kan dus zomaar een verrassende afloop hebben. Houd hoe dan ook altijd armlengte afstand als u Oud en Nieuw in Groningen viert.