Opinie

Belastingbetalers gemeente Heemskerk betaalden 4 ton voor spirituele fopcursussen ambtenaren

02-12-2016 12:12

Sinds 2012 is er in de gemeente Heemskerk flink bezuinigd, zoals er in de meeste gemeentes in Nederland flink is bezuinigd. Althans, op de belangen van de burgers want de ambtenaren van de gemeente Heemskerk hebben de door burgers verplicht afgedragen belastingcenten lekker over de balk gesmeten alwaar de taxpoet in een diep zwart gaat verdween. Zo blijkt uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad dat ambtenaren voor zeker 4,2 ton aan belastinggeld hebben misbruikt aan beslist onbewezen spirituele fopcursussen die bij gewone mensen (lees: belastingbetalers) beter bekend staan als pure oplichterij.

Om nog onduidelijke redenen gelooft de gemeente Heemskerk heilig in de esoterische kwakzalverij en spiripathetische lulkoek die het instituut Itip aanbiedt. Itip is ‘een school voor leven en werk’ en garandeert behalve ‘persoonlijke groei’, peperdure cursussen en veel esoterische klinkende marketingonzin nul komma nul aan meetbare of bewijsbare resultaten. En daarom stuurt de gemeente Heemskerk haar ambtenaren steeds maar weer naar die peperdure cursussen, waar dus helemaal niemand wat aan heeft, ooit.

Peperduur, want in de wereld van spirituele oplichterij en persoonlijke groei-terreur geldt doorgaans dat hoe minder iets is bewezen en hoe makkelijker het is om een cursus te organiseren hoe duurder het is. U zult dan ook begrijpen dat de mensen die dergelijke lulkoek daadwerkelijk verkopen zelf iets minder zijn geïnteresseerd in ‘spirituele groei’ en vooral blij zijn met de groei van een aardse bankrekening. Spiritueel groeien op kosten van een ander is wat dat betreft dus ideaal: je hoeft er helemaal niets voor te kunnen, er is geen enkel bewijs van werkzaamheid nodig en omdat het toch wordt betaald uit de algemene middelen kan het geld onbeperkt met containers tegelijk naar binnen worden gereden.

Energetische basisopleiding

Maar, wat hebben de ambtenaren van de gemeente Heemskerk de afgelopen jaren allemaal geleerd dankzij al die tonnen aan belastinggeld? Nou, wat dacht u van de ‘Energetische basisopleiding‘? Hierin leert de door burgers gesubsidieerde ambtenaar onder andere (pdf) ‘Verbinding leggen tussen wortel- en kroonchakra’, ‘Werken met de plexus solaris’, ‘Energetisch waarnemen en bodyreading’, ‘Verbinding leggen tussen sekschakra en keelchakra’ (knettergeil!) en natuurlijk ‘Je actief
toevertrouwen aan jezelf, de ander en aan het Hogere’.

Schatkamer van de liefde

Dit is alleen nog maar de energetische basisopleiding. Want wat dacht u bijvoorbeeld van de gevorderden cursus ‘Schatkamer van de liefde‘? Een prachtig ‘inspiratietraject voor stellen’ waardoor ‘dynamiek en passie weer centraal komen te staan’ en uiteraard het aanspreken van ‘de schat van de eerste ontmoeting’.

Rugzak vol kleurrijke vormen

Geen stel, wel ambtenaar? Geeft niets, bij de cursus ‘psychodramtische werkvormen‘ zit gegarandeerd een trefzekere persoonlijkheidsverdieper voor elke ambtenaar want het is ‘een opleiding voor iedereen die op zoek is naar een rugzak vol kleurrijke en toepasbare vormen’, en welke ambtenaar is dat nou niet op kosten van de burger uiteraard?

Chakra’s langsgaan

Gegarandeerd toppertje voor alle Heemskerkse ambtenaren is de cursus ‘energetische vierdaagse’ Van top tot teen levend. In deze vierdaagse misbruiken besteden de ambtenaren het belastinggeld van burgers aan ‘de chakra’s langs gaan en ontdekken wat er aangeraakt en bevrijd wil worden, dus wat je lichaam je te zeggen heeft’. ‘Verdiepende energetische dagen, samen met andere ouderejaars’, kortom inclusief gezellige afsluitende lunch, dus het broodtrommeltje kan lekker een keertje thuisblijven.

De Engel van de Sext

Mocht het de ambtenaar écht niet lukken contact te maken met het Hogere Zijn en verbinding te leggen tussen sekschakra en wortelchakra dan zijn er natuurlijk altijd nog de ‘Getijdendagen‘. Denk dan aan keiharde wetenschappelijk bewezen technieken als ‘Gaan staan in het licht. De Engel vraagt je wie je bent, wat je werk is, wat je te doen staat, wat je aandacht vraagt’ en ‘geef je licht aan de wereld. De Engel van de Sext vraagt je om gebed en aandacht voor anderen’. Terecht natuurlijk dat zoiets 575 euro kost, want niet iedereen kan zomaar even in het licht gaan staan en met de engel babbelen, daar moet je jaren keihard voor studeren en alleen de allerbesten mogen dan de engel Sext inzetten om op volstrekt transparante en bewezen wetenschappelijke wijze extra kleuren in het rugzakje van de ambtenaar te stoppen zodat de dynamiek en passie weer centraal komen te staan tijdens het toch altijd weer venijnige 9 tot 5 10 tot 4 11 tot 3 raamstaren en dossiers verleggen onder het Heemskerkse systeemplafond.

Innerlijk rugzakje

De burgers in Heemskerk mogen kortom wel blij zijn dat de gemeente, ook in tijden van bezuinigingen, zo goed denkt aan het innerlijk rugzakje van de ambtenaar, die gewoon recht heeft op een stukje gesubsidieerd chakra-openen en gesprekken voeren met Het Hogere chakra via de engel op z’n tijd.

Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat die 4 punt zoveel ton was besteed aan nuttige zaken als bijscholing, sport of automatisering. Dat is veel te bekrompen gedacht, want juist oplichterij flessentrekkerij onzin lulkoek kwakzalverij ‘school voor leven en werk’ draagt bij aan een actieve, dynamische, rendabele ambtenaar die meer doet voor minder geld, dus eigenlijk levert het de belastingbetalende burgers meer op dan het ze kost.

Het is niet bekend of Heemskerkse ambtenaren een gratis abonnement op de Happinez krijgen. Ook is niet bekend of de eigenaren van de ‘school voor leven en werk’ heel toevallig warme banden onderhouden met invloedrijke figuren binnen de gemeente Heemskerk. Maar in beide gevallen durven we de weddenschap gerust aan dat het antwoord ‘ja’ is.