Limburgers willen van bever een streekgerecht maken

20-11-2016 10:17

Het fokprogramma voor bevers is zó succesvol dat men in Limburg klaagt over beveroverlast. De dieren bouwen dammen, zoals bevers doorgaans doen, en knagen aan gewassen. Begin dit jaar trok de provincie al aan de bel over de overlast: ze wil wil van probleembevers af, maar kan geen verblijfplaats vinden. Omdat andere provincies ook geen plek hebben voor de dieren stelt de voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas voor om van de dieren een speciaal streekgerecht te maken.

Aan 1Limburg vertelt voorzitter Jan Schrijen van het waterschap dat in Finland “Wel 10.000 bevers per jaar worden doodgeschoten en opgegeten”.

Bevers bouwen dammen

Begin dit jaar meldde Natuurberichten dat de populatie in de zuidelijke provincie in ongeveer twintig jaar gegroeid tot zo’n vijfhonderd exemplaren. Bij 1Limburg houdt men het op zo’n 400exemplaren. Het is niet gelukt om ze aan andere provincies te slijten. Een boer zegt dat er regelmatig iemand met een kraan moet komen om een dam uit een beek te halen. Zo’n dam kan zorgen voor ondergelopen akkers.

bever boom pixabay bieber-838438_1920

(TPO/ANP)