Regio

Burgemeester Heerlen (PvdA) over verkrachting door asielzoeker: ‘Afkomst verdachte niet relevant’

14-10-2016 15:36

Burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel (PvdA) vindt de afkomst van een verkrachtingsverdachte in een zeer recente ernstige verkrachtingszaak ‘niet relevant’. Dat laat hij weten aan L1.

In de nacht van woensdag op donderdag werd een 51-jarige vrouw vlak bij het centrum van Heerlen verkracht door een 19-jarige asielzoeker.

De politie van Heerlen heeft bewust besloten om de afkomst van de verdachte meteen naar buiten te brengen om speculaties en onrust te voorkomen en omdat het een zaak is met grote impact.

Volgens de burgemeester zijn er geen signalen van onrust binnen gekomen, maar hij wil noch bevestigen noch ontkennen dat er extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen ter berscherming van het Heerlense azc.

In de gemeente Ede werd in augustus mogelijk ook een vrouw verkracht, maar de politie en de burgemeester weigeren tot op heden openheid te geven over de afkomst van de dader. Hierdoor is niet alleen de onrust toegenomen maar zijn ook steeds meer mensen er van overtuigd dat de dader ‘dus inderdaad’ een asielzoeker is.

In Zweden werd onlangs een gehandicapte vrouw verkracht waarvoor enige tijd later enkele jonge mannen werden opgepakt als verdachte. Maar omdat de Zweedse politie een beleid heeft waarin het niet is toegestaan de afkomst van verdachten te benoemen, gingen plaatselijke boze burgers met de zaak aan de haal met als gevolg dat een grote groep burgers asielzoekers de schuld gaf. Asielzoekerscentra werden vervolgens belaagd en met stenen bekogeld waardoor extra politie-inzet noodzakelijk was om de rust te kunnen bewaren.

Ook in Almere speelde eerder een zedenzaak waarbij een asielzoeker de dader bleek. Een jonge vrouw werd aangerand door meerdere ‘jongeren’, maar pas na publieke ophef en vragen uit de gemeenteraad wilde de burgemeester de afkomst van de dader bekend maken.