Regio

Pegida-spreekster moet boete betalen vanwege oproep tot moslimhaat

12-10-2016 14:16

Raffie Chohan uit Rotterdam moet een boete van 800 euro betalen, omdat ze op bijeenkomsten van de anti-islambeweging Pegida opriep tot moslimhaat. De helft van die boete is voorwaardelijk, bepaalde de rechter woensdagmiddag. Justitie had 1000 euro boete tegen de vrouw geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Chohan sprak vorig jaar tijdens de eerste bijeenkomst van Pegida Nederland in Utrecht. Ze heeft ondertussen ruzie met Pegida gekregen en haar betrokkenheid beëindigd. De 65-jarige Rotterdamse was woensdag niet bij de uitspraak in haar zaak in Utrecht.

Volgens de rechter heeft Chohan geen onderscheid gemaakt tussen ideologie en religie toen ze de islam ,,een krankzinnige ideologie” noemde, die een reden zou zijn om ,,moslims te verachten en te haten”. De rechter noemt dat belediging, discriminatie en aanzetten tot haat. Chohan zei eerder dat ze alleen maar wilde waarschuwen, omdat ze de gevolgen van de islam uit haar eigen jeugd kent.

Chohan is nooit eerder veroordeeld, maar krijgt toch een hogere geldboete dan gewoonlijk omdat ze in het openbaar een groep mensen tijdens een demonstratie toesprak en dus propaganda bedreef. Ze zette haar tekst ook nog op Facebook. De rechter neemt haar kwalijk dat ze nog steeds toespraken houdt.

Lees ook

TPO – Reportage Arnold Karskens over de demonstratie

ANP