Regio

Celstraffen tot 3,5 jaar voor Wesley (23) & Roy (30) wegens busoverval Almere

05-10-2016 14:06

Twee mannen uit Almere zijn veroordeeld tot 3,5 en twee jaar voor een gewapende overval die ze in juni pleegden op een Connexxion-bus in hun woonplaats. De overval was een van de dieptepunten in de reeks incidenten dit jaar met Connexxion-bussen in Almere.

Hoofdverdachte Wesley W. (23) kreeg 3,5 jaar van de rechtbank in Lelystad opgelegd. Hij heeft volgens de rechter de buschauffeur en een passagier met een mes bedreigd. Ook moet hij ook nog ruim 130 openstaande dagen aan voorwaardelijke straffen gaan uitzitten. Medeverdachte Roy O. (30) werd veroordeeld tot twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De slachtoffers ondergaan ,,veel nadelige gevolgen” van de overval, concludeert de rechtbank. Beide daders moeten dan ook schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De buschauffeur krijgt bijna 5000 euro, de passagier 500 euro. W. en O. moeten Connexxion een vergoeding van bijna 2000 euro betalen.

In april staakten chauffeurs om zo meer veiligheid in hun bussen af te dwingen. Toen kort na de overval bussen met stenen werden bekogeld, schrapte Connexxion tijdelijk zelfs enkele lijnen in de Kruidenwijk in Almere.

De aanklager eiste eerder tegen de zwijgende W. drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wilde het OM dat hij ruim 120 dagen aan oude voorwaardelijke straffen uitzit. Tegen medeverdachte Roy O. (30) werd 2,5 jaar gevangenisstraf gevorderd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

W. heeft een lang strafblad. Hij lapte in het verleden zo vaak regels en voorwaarden aan zijn laars, dat de reclassering nu geen mogelijkheden ziet voor begeleiding. W. ontkent, maar is herkend op camerabeelden. Ook zijn er belastende telefoontaps.

Anp