Regio

OM eist geldboete vanwege Pegida-toespraak Utrecht

28-09-2016 17:33

Raffie Chohan (65) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, betalen omdat ze heeft opgeroepen om moslims te verachten en te haten. Dat is aanzetten tot haat en dus strafbaar, concludeerde de officier van justitie woensdag bij de rechtbank in Utrecht.

‘Islam een krankzinnige ideologie’

Chohan deed haar oproep tijdens de eerste demonstratie in Nederland van de anti-islambeweging Pegida in oktober 2015. Ze gaf woensdag volmondig toe dat ze heeft gezegd dat de islam ‘een krankzinnige ideologie’ is, een reden om moslims te haten. Dat deed ze om de mensen te waarschuwen, verklaarde ze tegen de rechter. Dat ze daarmee zou aanzetten tot haat is volgens haar onzin. “Maar ik pas tegenwoordig beter op mijn woorden en laat mijn speeches vooraf lezen door een deskundige.”

Kind van moslimvader en christelijke moeder

Chohan is het kind van een moslimvader en een christelijke moeder. Ze heeft door het geloof van haar vader naar eigen zeggen geen fijne jeugd gehad. “Ik wil mijn kennis over de islam overdragen. Ik hoop dat mij de vrijheid van meningsuiting niet wordt afgenomen. We moeten deze vrijheid koesteren”, aldus Chohan tegen de rechtbank.

OM: Uitspraken onnodig grievend

Het Openbaar Ministerie vindt echter dat de vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd is. “Het wordt strafbaar zodra de mening beledigend is voor andere mensen. Haar uitspraken waren onnodig grievend.” Het OM hield bij de eis rekening met het feit dat Chohan een blanco strafblad heeft. Haar advocaat pleitte woensdag voor vrijspraak omdat Chohan niets strafbaars beoogd heeft.

Chohan heeft na ruzie gebroken met Pegida. Ze leidt nu de door haarzelf opgerichte Dutch Defense League. Enkele tientallen sympathisanten van dat verbond waren woensdag in de rechtszaal. Daar was ook Constant Kusters, voorman van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU).

Lees ook

TPO – Reportage Arnold Karskens over de demonstratie

ANP