Rumoer over lespakketten anti-Zwarte Pietactivist op Maassluise scholen

24-09-2016 11:07

Op scholen in Maassluis, waar dit jaar de intocht van Sinterklaas plaats vindt, zal gebruik worden gemaakt van voorlichtingspakketten van anti-Zwarte Pietactivist Jerry Afriyie, zo meldt het AD. Burgemeester Edo Haan deed die toezegging aan Afriye. Dat is tegen het zere been van verschillende groepen in de stad. Het Sint- en Pietengilde spreekt van ‘indoctrinatie van schoolkinderen’.

‘Moeten zaken van twee kanten bekijken’

Saillant detail bij de kritiek is dat het Pietengilde zelf ook lesmateriaal heeft gemaakt. De lokale fractie van D66 vindt dat de pakketten op zijn minst samen moeten gaan met een pakket dat de andere kant belicht, “leerlingen moeten de zaak vanuit twee kanten kunnen bekijken”.

Het lespakket wordt samengesteld door ‘Stichting Nederland Wordt Beter’ van Jerry Afriyie. Naar eigen zeggen richt de stichting zich “Op een toekomst zonder racisme en uitsluiting”. De lessen worden door de stichting aangeprezen als “een tool voor een onderwijs-leergesprek over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet”.

Het ter beschikking stellen van het lespakket komt na een afspraak tussen de gemeente en Afriyie. Die zou niet meer komen demonstreren. Of hij een dergelijke toezegging heeft gedaan, wilde Afriyie volgens het AD niet bevestigen. Andere tegenstanders hebben in ieder geval eerder wel laten weten te komen protesteren. Mitchell Esajas van Stop Blackface zei eerder deze maand tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1 dat vreedzame demonstraties tot op heden niets hebben opgeleverd.

Intocht van de Sint in Maassluis

Over de intocht van de Sint in Maassluis is ook het een en ander te doen. Desondanks blijft Piet in Maassluis hoofdzakelijk zwart. “Zwart en donkerbruin zijn de hoofdkleur”, aldus burgemeester Haan eerder. “We leven in een vrij en democratisch land. Ons voornemen is er een fantastische dag van te maken”, zo voegde hij eraan toe.