Brabants Lachblad: rellen in Veghel waren ‘opstootjes’

18-09-2016 15:07

Niettegenstaande de recente ongeregeldheden in Veghel halen ze in Veghel zelf gewoon de schouders op over de vermeende straatterreur. Sterker: de stad grijpt het vrolijke kermisfeest aan om allerlei verbindende initiatieven te ontplooien: Zes dagen zwieren en zwaaien, in Veghel wil men vooral een mooi feest vieren en dat borgen voor de toekomst.
Het Brabants Lachblad citeert de kermismeester van het evenement: “De kermisbezoeker vraagt niet alleen naar een kermis, maar ook naar meer beleving.”

Zo is het. Fuck veiligheid. Beleving, dat willen demense.

Tabloiderig nieuwsbericht

De hoofdredacteur dezer blogsite, Berthalomeus Brussen, kopte onlangs in een zelfs voor zijn doen buitengemeen tabloiderig nieuwsbericht met de even amikale als misselijkmakende kop Veghel: het Zaandam van Brabant. Zeg dat maar eens tegen een willekeurige Brabander- tenminste een Brabander van buiten Veghel- en kijk daarbij niet raar op als de welbekende gemoedelijke sproetenkop ineens verschiet van koemelkwit naar vuurrood.  Zo ook de mijne. De geiserstralen slaan horizontaal uit mijn oren, en met woedende, tot klompjes samengesmolten knuistjes storm ik acuut laptopwaarts om één en ander recht te zetten.

Je hoeft maar een kijkje te nemen in Ons Prachtige Veghel aan de Aa, en je waant je in een tafereel van de hand van Pieter Brueghel, inclusief gezellig vertier om haar jolijke inwoners van de nodige verstrooing te voorzien. Niet bepaald het hellegat zoals geschetst door Brussen en kornuiten.

Interim burgemeester

Gelukkig is daar de burgervader (interim) van Veghel om ons op het hart te drukken dat de jongeren (van al dan niet lichtgetinte persuasie, maar wat maakt het toch allemaal uit mensen?) die eerder amok maakten in het pittoreske centrum van Veghel, zowel wél en niet betrokken waren bij de ongeregeldheden. “Ja en nee”, antwoordde de beste man op de vraag of dezelfde groep die betrokken was bij het recente opstootje ook verantwoordelijk was voor het kattekwaad waar de gemeente enkele maanden terug mee te kampen had.

Jazeker, mensen. Naast ferme taal is ook duidelijkheid een voorste vereiste wanneer een burgervader zijn verontruste schare moet geruststellen.

Tekst gaat verder onder video 

Gewoon doorlopen

Om het laatste restje zorg of scepsis weg te nemen bij de enkele Boze Blanke Burger die zelfs nu nog niet gerustgesteld is, citeer ik tot slot het Brabants Lachblad:

 

“Vrijdagavond was het, vanwege een opstootje, onrustig in het centrum”, aldus het Brabants Lachblad, die de kermismeester het laatste woord geeft: ‘Heel vervelend, maar dit heeft niets met de kermis te maken. Het zijn twee verschillende werelden en het overlastprobleem bestond ook al lang voor deze kermis. Horeca, exploitanten en politie werken goed samen en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat er voldoende controle is.'”

 

U leest het. Er is helemaal niks aan de hand, dus u mag allemaal gewoon doorlopen.