Regio

Dit filmpje van met geweld dreigende Zaanse jongeren is gecensureerd van YouTube & Facebook

14-09-2016 17:59

Artikel onder filmpje.

[jwplayer mediaid=”2686664″]

De politie stelt een nieuw onderzoek in naar een geweldsfilmpje waarin jongeren uit de Zaanse wijk Poelenburg onder meer een boksbeugel en een stroomstootwapen tonen. Het filmpje is inmiddels door YouTube en Facebook offline gehaald, meldde politie woensdag, maar staat nog op TPO.

Onderzocht wordt onder meer wie degenen zijn die de verboden wapens tonen en wanneer de beelden zijn gemaakt. Daarop worden Nederlanders door een van hen uitgemaakt voor ‘kankerkaaskoppen’. Hij is degene die de boksbeugel toont.

Van de twaalf aangehouden verdachten zit alleen vlogger Ismail Ilgun nog vast. Hij is ook op het onderzochte filmpje te zien. De politie wil zijn identiteit niet bevestigen en houdt het op “een negentienjarige Zaandammer”. Hij blijft nog maximaal drie dagen in verzekering, aldus de politie.

Ook een 54-jarige Zaandammer die maandagavond werd aangehouden toen hij de arrestatie van enkele jongeren in de wijk Poelenburg aan het filmen was, is inmiddels op vrije voeten. Deze Turks-Nederlandse journalist, Fatih Özyar, kon zich volgens de politie niet als journalist legitimeren. H

Hij was bij navraag niet in het bezit van een politieperskaart of van een perskaart van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verzette zich tegen zijn aanhouding, aldus de politie. Als hij zich met een geldige legitimatie bekend had gemaakt als journalist, zou hem volgens de politie een plek zijn toegewezen waar hij had kunnen werken.

In de Turkse media wordt zijn aanhouding gehekeld, onder meer door de Turkse vereniging van journalisten (UMED). De organisatie verwerpt de aanhouding van Özyar en beticht Nederland van censuur. Özyar werkt voor de Turkse krant Sabah, meldt de website dutchturks.nl.

De site citeert zijn Facebookaccount, waarin hij stelt dat Nederlandse media “deze jongeren straatterroristen en soldaten van Erdogan” zouden noemen. Hij laat zich tevens kritisch uit over de rol van de Nederlandse autoriteiten en de aanpak van de jongeren. Özyar zegt volgens dutchturks.nl eerder voorzitter van het wijkbestuur in Poelenburg te zijn geweest.

Anp