Regio

Burgemeester Breda maakt zich zorgen om steeds zwaarder vuurwapengeweld in stad

24-08-2016 11:35

De burgemeester van Breda, Paul Depla (PvdA), zegt zich grote zorgen te maken over het toenemende geweld in zijn stad. Vooral in drukke winkel- en uitgaansgebieden waar veel mensen bij elkaar komen lijkt “de drempel om wapens te gebruiken steeds verder omlaag te gaan”, zo meldt BN De Stem.

Ook zegt de burgemeester zich zorgen te maken over het “hoge niveau van vuurwapenbezit” in de regio.

Afgelopen zaterdag werd een 53-jarige inwoner van Breda slachtoffer van een drive by shooting, een vorm van extreem geweld die populair is in een stad als Los Angeles waar bendes elkaar bestrijden. Het slachtoffer is eigenaar van een telefoonwinkel op de Nieuwe Haagdijk en werd vanuit een auto onder vuur genomen.

Meer dan een jaar geleden werd op klaarlichte dag Rudi Schouten geëxecuteerd, midden tussen het winkelend publiek in de wijk Tuinzigt.

Volgens Depla is “verhoudingsgewijs het wapenbezit in de politieregio Midden- en West-Brabant groot. En de drempel om wapens te gebruiken in verblijfsgebieden, waar mensen bij elkaar komen, lijkt omlaag te gaan”.

Burgemeesters en bestuurders in West Brabant maken zich al langer zorgen om de opkomst van zware georganiseerde criminaliteit en het toenemende vuurwapenbezit en vuurwapengeweld. In 2015 werden in West-Brabant meer moorden gepleegd dan in heel Amsterdam. Onder andere een chronisch tekort aan rechercheurs maakt dat de criminaliteit moeilijk is te bestrijden.