Regio

Utrechtse vliegtuigkaper die zuur over Nachtwacht gooide vrijgesproken van dreigen met bomaanslag tijdens Tourstart 2015

19-08-2016 15:26

De 58-jarige Paul G. uit Utrecht had nooit de bedoeling om vorig jaar echt met een bom tussen het publiek te gaan staan of om zuur naar de wielrenners te gooien bij de start van de Tour de France. De rechtbank in Utrecht, de stad waar de ronde begon, heeft hem om die reden vrijdag vrijgesproken.

G. meldde zich vorig jaar bij de wijkagent met zijn waanbeelden en dromen over het verstoren van de Tourstart. Dat leidde enkele dagen later tot zijn aanhouding. G. liet aan de rechtbank weten dat hij zijn frustraties kwijt wilde en daarom naar de wijkagent stapte.

De rechtbank is van mening dat onvoldoende blijkt dat G. van plan was het publiek en de renners van de Ronde van Frankrijk echt bang te maken. De dreiging heeft het publiek en de renners bovendien nooit bereikt. “Het lijkt er meer op dat de man zijn frustraties met de wijkagent bespreekbaar wilde maken toen hij last had van stress.”

Wel moet G. negen dagen de cel in omdat hij met zijn 3D-printer wapens heeft gemaakt. Ook heeft G. hulp en begeleiding nodig voor zijn stoornis, vindt de rechtbank. “Ondanks zijn ernstige problematiek en gevaar voor herhaling, lijkt het erop dat de hulpverlening voor de man op dit moment ontoereikend is.” Echter: “De rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past.”

G. heeft een decennialang verleden vol problemen. Zo probeerde hij al eens een vliegtuig te kapen en vernielde hij twee beroemde schilderijen, te weten de Nachtwacht en een schilderij van Picasso.

Lees ook

TPO – Utrechtse vliegtuigkaper die zuur over Nachtwacht gooide dreigde met bomaanslag tijdens Tourstart 2015

ANP