‘Signaal van een dreiging’ bij Schiphol, marechaussee controleert auto’s

30-07-2016 09:20

Mede door de vakantiedrukte zijn de wegen richting luchthaven Schiphol overvol. Het is vandaag ‘zwarte zaterdag’. Die drukte wordt nu nog versterkt door controles van de marechaussee die op de afritten bij de luchthaven auto’s doorzoekt. Een woordvoerder van Koninklijke Marechaussee kon tegenover AT5 nog niet zeggen of het hier om extra controles gaat, maar inmiddels is bekend gemaakt dat er maatregelen worden genomen vanwege ‘een signaal van een dreiging’. Sommige mensen kozen er voor het laatste stuk naar de luchthaven te lopen, in de hoop hun vlucht te halen.

Update 10:10: Het vliegverkeer ondervindt zaterdag op dit moment nog geen vertraging als gevolg van de verkeerscontroles door de Koninklijke Marechaussee bij luchthaven Schiphol. “Alle vluchten vertrekken als gepland. Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van”, zo zegt een woordvoerder.

Update 9:52: Een woordvoerder van de NCTV kan eveneens geen uitspraken doen over de aard van het ‘signaal’. Hij zegt dat de maatregelen “uit voorzorg” worden genomen.

Update 9:34: Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met “Een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”.

‘Signaal van dreiging’

‘Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet’

Er zijn maatregelen genomen vanwege “een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”, zo laat de gemeente Haarlemmermeer weten. Het lijkt er op dat alle verkeer richting Schiphol gecontroleerd wordt. Een woordvoerder kan op dit moment niet concreter zijn over welk ‘signaal’ aanleiding was voor de maatregelen. Naast de zichtbare controles zijn er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Volgens de gemeente blijven de luchthaven en het gebied er omheen toegankelijk en kunnen alle activiteiten doorgaan. “Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet”.

Dit signaal past volgens de gemeente “Binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol”. Die extra waakzaamheid “geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien”.

(TPO/ANP)