Regio

Rotterdam, stapavond: omstanders bemoeien zich met hulpverleners, plegen veel geweld

23-07-2016 18:36

In het uitgaanscentrum van Rotterdam was het in de nacht van vrijdag op zaterdag ouderwets sfeervol en gezellig: er was sprake van veel geweld, politieagenten die slachtoffers wilden helpen werden gehinderd door totaal bezopen en doorgesnoven omstanders (‘jongeren’, voor Trouw-lezers: ‘Boefjes’) en de politie kreeg containers vol aan scheldwoorden te verwerken. RTV Rijnmond en het AD doen verslag.

Een getinte man die hoorde bij een groepje jongeren maakte discriminerende opmerkingen naar een groepje Hindoestanen. Uiteraard werd er al snel een mes getrokken (maar niet nadat er met stenen is gegooid). Een van de Hindoestanen werd neergestoken en liep een slagaderlijke bloeding op.

Terwijl agenten eerste hulp probeerden te verlenen aan het slachtoffer werden ze lastiggevallen door een bezopen omstander. Hij kwam gewoon doodleuk tussen het slachtoffer en de agenten staan. De bezopen man moest door de agenten worden weggeduwd.

Op het Stadhuisplein probeerden agenten iemand met een overdosis GHB te helpen. Dat mocht kennelijk niet van omstanders want de agenten werden belaagd door een complete groep. Bovendien gingen de gezellige stappers ook los op elkaar. Gepast geweld met de wapenstok was noodzakelijk om de meute op afstand te houden.

Een 23-jarige Rotterdammer werd opgepakt maar onderweg naar het bureau trok hij een blik scheldwoorden met ‘een enorme berg ziektes’ open. Gelukkig kan hij worden veroordeeld voor belediging van agenten.

Op de Coolsingel probeerden agenten rond zes uur ‘s ochtends op een incident te reageren. Maar een omstander, die überhaupt niet bij het incident was betrokken, wilde de agenten maar wat graag lastigvallen. Toen een agente hem uitlegde dat ze bezig zijn werd de agente gelijk uitgescholden voor ‘kankeragente’.

Eveneens rond zessen werden agenten op het Grotekerkplein zomaar belaagd door een groep mensen. Volgens de agenten zelf een ‘losgeslagen menigte’. De agenten probeerden juist een gewonde te helpen. Het was een man die even daarvoor bewusteloos is geslagen. Uiteindelijk kon een 27-jarige Rotterdammer worden aangehouden als verdachte van de mishandeling.

Dit was in de nacht van vrijdag op zaterdag. Komende nacht begint alles weer van voren af aan. Elke week, week in week uit. In gezellig en sfeervol stappend Nederland, anno 2016.