Een tapijtje leggen tegen ‘negatieve berichtgeving over vluchtelingen in de media’

19-07-2016 14:55

Heel zinvol projectje weer. Ditmaal in de meest vernieuwende gemeente van het Koninkrijk. Waar hebben we het dan over? Veghel natuurlijk- duh- waar niettegenstaande de onophoudelijke anti-Veghelpropaganda uit de hoofdstad vaker baanbrekende initiatieven worden ontplooid om de wereldvrede een stukje dichterbij te brengen. Initiatieven die steevast worden genegeerd door de Veghel-bashende eliteracisten in Amsterdam. Gelukkig biedt TPO mij de gelegenheid om ook eens de goede bedoelingen van onder de rivieren onder de aandacht te brengen van betrokken Nederland.

 

“Het Magnifiek Tapijt voor Vrede wordt een gigantisch tapijt dat vluchtelingen en bewoners samen creëren onder leiding van beeldend kunstenares Marianne. Het resultaat belooft spectaculair te worden, maar het doel is vooral om mensen met elkaar in contact te brengen, samen te laten werken en wederzijds begrip te kweken. Het symbolische kunstwerk vormt zo een tegengeluid voor de vaak negatieve berichtgeving over vluchtelingen in de media.”

 

Vergeet Eindhoven, die zelfverklaarde innovatie-hoofdstad van de wereld- Veghel, daar gebeurt het echte begripkwekende handwerk. Waar je zoal aan moet denken? Opvanglocaties scouten? Kwetsbare asielzoekers helpen met kleding, voedsel en voorzieningen? Opvang regelen voor homoseksuele asielzoekers die hun twee bij één asielvertrek uit worden geterroriseerd door medevluchtelingen? Iets anders dat daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden van mensen die oorlog en ellende zijn ontvlucht?

Tapijt voor vrede

Nee joh! Ben je nou helemaal besodemieterd! In Veghel doen ze dat anders. ‘Als jullie het niet doen moeten wij het maar doen’, moeten ze in Veghel hebben gedacht, alwaar men aankomend weekeinde op handen en voeten op de grond zal plaatsnemen om samen met échte vluchtelingen (geen neppe dus) een heus ‘tapijt voor de vrede’ te vervaardigen, bestaande uit een royale donatie “doppen, deksels, oude cd’s en elpees” die men eerder heeft opgehaald bij betrokken bedrijven en bewoners. Kortom: een fantastisch leuk (leuk!) en ludiek (ludiek!) initiatief van de lokale kunstenaarsclub en ander voetvolk van verdraagzaamheid dat een tegengeluid beoogt voor “de vaak negatieve berichtgeving over vluchtelingen in de media”.

 

“Wie van 22 t/m 24 juli Veghel bezoekt, treedt een wereld vol art en food binnen. Een wereld die bij vele fijnproevers bekend staat als Fabriek Magnifique. Het festival dat midden in de maatschappij staat en – naast food en art – vrede hoog op de agenda heeft staan.”

 

Kijk, dat heeft dus gewoon wereldvrede written all over it. Dat zouden meer mensen eens moeten doen, vrede hoog op de agenda zetten, want zeg nu zelf: als iets de geopolitieke besluitvormingsprocessen van, zeg, Europa, China en de VS kan beïnvloeden, dan is het wel de “verfrissende mix van couscous en appelmoes”; als iets het vluchtelingenbeleid in Nederland op de grondvesten zal doen laten schudden, dan is het wel dat Henny en Jolanda onder het genot van een hapje en een drankje aan een vredestapijt gaan ploeteren onder het toeziend oog van een dankbaar-vertederd kijkende Yussef uit Aleppo.

Lokale visionairen

Jazeker, in Fabriek Magnifique begroeten wij een daadkrachtige, oplossingsgerichte, onvermoeibaar aan wereldvrede werkende verzameling lokale visionairen die eens heerlijk belangeloos uitpakken met een staaltje wereldvrede-bevordering waar de hoofdstad nog een puntje aan kan zuigen.