Regio

Moslims boos op burgemeester Hilversum wegens link tussen ‘ramadan’ en ‘meer overlast’

02-07-2016 12:41

De voorzitter van Bewust Moslim, Ali Ozturk, is woest op de burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes (PvdA). In een burgemeestersbrief (PDF) reageerde Broertjes onlangs op de aanhoudende terreur door voornamelijk allochtone jongeren in het ghetto Hilversum-Oost. In deze brief wordt expliciet de link gelegd tussen de ramadan en extra straatterreur want “de ervaring leert dat er dan meer ongeregeldheden zijn. Tijdens de ramadan zijn we dan ook meer alert.”

Dat mág natuurlijk niet van Bewust Moslim, want “het is onjuist dat er een causaal verband bestaat tussen crimineel gedrag en de maand Ramadan. De islamitische maand Ramadan staat voor moslims in het teken van bezinning, aanbidding, goed gedrag, tolerantie & saamhorigheid en zet nergens aan tot grensoverschrijdend gedrag” aldus Bewust Moslim in een uitgebreid en woedend persbericht.

‘Onjuist en kwalijk beeld over islam’

Volgens Bewust Moslim laat “het feit dat een islamitische maand genaamd Ramadan de schuld krijgt en de burgemeester de onderliggende ontstaansfactoren van het probleem en de effectiviteit van zijn beleid ten aanzien hiervan onderbelicht laat in zijn schrijven, zien dat de aanpak niet gefocust is en dat er sprake is van grote bagatellisering van de onveilige situatie waarin dit soort wijken de afgelopen jaren verkeren”.

En uiteraard maakt de burgemeester zich door dit soort uitspraken schuldig aan “het in stand houden van een onjuist en kwalijk beeld over de islam en haar volgers”.
De burgemeester laat zich volgens Bewust Moslim “leiden door onderbuikgevoelens en houdt te weinig zich op de werkelijkheid”.

‘Stigma’s op minderheidsbevolking’

Bovendien is het “kwalijk te noemen dat dit soort stigma’s opgeworpen wordt op een minderheidsbevolking die al genoeg te verduren heeft in de geschetste beeldvorming door de media & de samenleving. Pieter Broertjes is namelijk niet de eerste die hooliganisme & crimineel gedrag valselijk verklaart vanuit de ‘moslimcultuur’, resulterend in dat er een stempel wordt gedrukt op moslims en dat ze aangesproken worden op het gedrag van anderen”

De realiteit

Dat ‘zicht op de werkelijkheid’ echter lijkt de burgemeester een heel stuk minder kwijt te zijn dan Bewust Moslim graag zou willen. Want uit politiecijfers uit zowel 2015 als 2016 blijkt zonneklaar dat er tijdens de ramadan meer gevallen van overlast zijn dan tijdens andere maanden van het jaar, zo laat Broertjes weten aan de media.

Keiharde aanpak: in gesprek gaan

Overigens gaat het in de burgemeestersbrief maar zijdelings over de ramadan. In de brief wordt naast het etnisch profileren van verdachten (‘Marokkaans, Turks en autochtoon’) vooral uitgelegd hoe de gemeente Hilversum denkt een einde te maken aan de al jarenlange terreur in het Hilversumse ghetto: de jongeren krijgen thuis bezoek van de wijkagent, sommige terroristen krijgen ‘hulp van het Sociaal Plein’ en bij overlastgevende meldingen ‘gaat de politie eerst in gesprek met de jongeren’. Ook gaat de gemeente deze zomer over naar een nieuwe ‘aanpak van problematische jeugdgroepen’ die landelijk wordt uitgerold.