Regio

In gemeente Dongen krijgt asielzoekersgezin lening van 7700 euro

21-06-2016 17:45

Artikel begint onder plaatje:

geldvoorvluchtelingen

 

Asielzoeker zijn, schuift dat nog een beetje? Die vraag, zij het anders geformuleerd, stelden ze ook op de redactie van de courant BN De Stem. En om een antwoord te krijgen op die vraag deden ze een rondje West-Brabantse gemeenten om te zien hoeveel geld er per asielzoeker van de gemeente naar de asielzoeker gaat en hoeveel van dat geld een lening is en hoeveel een gift.

De resultaten zijn als volgt:

In de gemeente Dongen krijgt een asielzoekersgezin het meest. Maarliefst 7700 euro krijgen vader, moeder en twee kinderen voor meubels, kleding en keukendingen. Maar dit geld is wel een lening die volledig moet worden terugbetaald.

In Dongen gaat de geldkraan vooral open voor asielzoekersgezinnen, maar alleenstaande asielzoekers kunnen het beste in de gemeente Rucphen terechtkomen. Daar ontvangt de asielzoeker een riant stukje zakgeld van 4676 euro. Ook dit is een lening. Die lening moet in vrijwel alle gemeenten binnen 36 maanden worden terugbetaald. Maar…als dat niet binnen 36 maanden lukt wordt de rest kwijtgescholden.

In de meeste gemeenten die werden ondervraagd door BN De Stem krijgen de asielzoekers een lening. Alleen in de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau krijgen asielzoekers hun zakgeld als gift. En dat is toevallig in die twee gemeenten ook niet per se heel weinig: een alleenstaande asielzoeker krijgt 3182 euro cadeau, een asielzoekersgezin toucheert rond de 6700 euro.

De gemeente Tholen is dan weer helemaal niet gul. In die gemeente krijg je als goudeerlijke asielzoeker slechts 1759 euro te leen. Nog schraler wordt het als het om een asielzoekersgezin gaat: vader, moeder en twee kids moeten het dan zien te rooien met een geleende 2552 euro.

Voor de verantwoordelijken van deze bedragen kijken wij van TPO gelijk maar even naar het college van B&W in de genoemde gememeenten. Het college in topuitkeerder Dongen bestaat uit Volkspartij Dongen, VVD en PvdA. Alleenstaandenparadijs Rucphen wordt bestuurd door Rucphense Volks Partij en VVD.

Aphen-Chaam, de ene helft van het gemeenteduo dat geld weggeeft inplaats van uitleent, wordt bestuurd door Gemeentebelangen, onafhankelijk en CDA. De andere helft van het gulle gemeenteduo, Baarle-Nassau, wordt bestuurd door het komische tweespan CDA en Gemeentebelangen.

Tot slot nog even Tholen, want die zijn het zuinigste (krek, Zeeland! Geen cent te veul!). Daar zwaaien vooral de christenen met de scepter: SGP, ChristenUnie, CDA en VVD.

 

Lees ook: het hele artikel in BN De Stem via Blendle.