Opinie

Reactie CIDI op antisemitisch incident Almere: ‘Triest en zeer zorgelijk’

20-06-2016 19:19

Triest. Triest en zeer zorgelijk dat mensen niet durven tonen wie zij zijn of wat ze denken. In dit geval Joods, maar je hoort vergelijkbare verhalen van moslims, homoseksuelen, aanhangers van Erdogan of juist de oppositie in Turkije, en ga zo maar door.

Triest en zeer zorgelijk dat mensen het ‘stoer’ vinden om anderen op deze manier te intimideren. En dat we met zijn allen ‘erbij staan en er naar kijken’.

Joden ervaren niet alleen verbaal geweld, maar voelen zich onveilig. De man in kwestie durft niet eens met zijn naam in de krant ‘om duidelijke redenen’. Duidelijk? Onaanvaardbaar! En  zijn zoon? Die durft op zijn werk niet op te komen voor het feit dat hij Joods is. En hij is, helaas, niet de enige. Anno 2016 !

Zie hier ook de paradox die vele Joden aan de lijve ondervinden: door anti-zionistische sentimenten verliezen Joden in Nederland – meerdere generaties Nederlandse burgers – hun gevoel van veiligheid en bescherming en wordt het gelijk van de zionistische gedachte juist bevestigd. Niet meer een abstract ideaal. Mensen ervaren persoonlijk de noodzaak om toevlucht te moeten zoeken in diezelfde Joodse staat, een directe vertaling van het ideaal in de dagelijkse praktijk, een bevestiging van de noodzaak en van het gevoel er alleen voor te  moeten staan.

Het is een teken aan de wand voor onze Nederlandse samenleving wanneer mensen niet meer willen (of durven) op te komen voor wie ze zijn. Dit is een wake-up call voor ons allen. We mogen niet toestaan dat onze samenleving wordt gekaapt door deze ontwikkelingen en door de enkelingen die ons terroriseren!

Het CIDI heeft onlangs haar jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten gepresenteerd. Onder andere riep het CIDI op tot meer aandacht voor antisemitisme en intolerantie in het onderwijs.

Dit incident in Almere is opnieuw bewijs van de noodzaak tot actie. Nu!

 

Hanna Luden,
Directeur CIDI.

 

Lees ook: Almere Faunabuurt: ‘Even een Israëlische vlag ophangen kan dus ook al niet meer’